Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyoloji Öğrenci Topluluğu tarafından ‘İş Hayatında Etkili İletişim ve Mülakat Teknikleri’ konulu seminer düzenlendi. İnsan Kaynakları Uzmanı Yeliz Akpolat ile Yasin Özdil’in sunumlarını yaptığı seminere akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. 
“Bireyler kendileriyle ilgili kişilik egzersizleri yapmalı”

Sinevizyon gösterimlerinin de yapıldığı seminerde konuşan Uzman Yeliz Akpolat, bilginin kolay yoldan elde edilemeyeceğini belirterek zaman ve emek harcayarak bilgiye ulaşılabileceğini söyledi. Öğrencilere eğitim hayatlarının sonunda girecekleri mülakat ve özgeçmiş hazırlama ile ilgili bilgiler veren Akpolat, bireylerin kişiliklerine dair egzersizler yapmalarının önemine değinerek, “Kişilik egzersizleriyle birey kendine dair fikir edinme şansı bulur. İnsanlar bu şekilde zayıf ve güçlü yönlerini tespit ederek, kendilerini bu yönde geliştirme imkânına sahip olurlar ve böylece kişiliklerine uygun hareket etme kabiliyeti kazanırlar.” dedi. 

“Özgeçmişinizi hazırlarken dürüst olun”

Özgeçmiş hazırlama teknikleri hakkında da ipuçları veren Yeliz Akpolat, özgeçmiş hazırlarken belli bir düzen ve kurallar çerçevesinde olunması gerektiğini ifade ederek, “Özgeçmişinizi hazırlarken dürüst olun. İnsan kaynakları sizin özgeçmişinizi incelerken sizin yazmış olduğunuz bilgiler doğrultusunda sizi değerlendirir ve mülakat aşamasında size bu yönde sorular yöneltir.” şeklinde konuştu. Akpolat ayrıca mülakatlarda sorulabilecek sorular ve bu sorulara verilebilecek cevaplar hakkında da anlatımlarda bulundu.

“Empati, başkalarının tercihlerine saygı göstermektir” 

İletişim ve insan kaynakları konusunda anlatımlarda bulunan Uzman Yasin Özdil ise birey, toplum ve gruplar arasında karşılıklı yapılan her türlü bilgi aktarımının sadece iletişim yoluyla yapılabileceğini söyledi. İş yerinde iletişim yoluyla anlaşma, aktarma, uyum, farklılık ve anlaşılır olmak gibi pek çok aktivitenin kullanıldığına dikkat çeken Özdil, insanlarla iletişimimizde empati kurmanın önemine dikkat çekerek, “Kendimizin sevdiği veya hoşlandığı şeylerin diğer insanlar tarafından da sevilmesini beklemek yanlış olur. Onlara bizim sevdiklerimizi sevdirmeye çalışmak veya bu beklenti içine girmek bile iletişimde çatışma yaratır. Empati başkalarının tercihlerine saygı göstermektir.” diye konuştu. 

“Mülakat sırasında bilinçli hareket edin”

Yasin Özdil, iş görüşmeleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çektiği konuşmasında sinevizyon gösterimi ile yapılması gerekenleri anlattı. Özdil, iş görüşmesine gidilecek şirket veya kurumlar hakkında önceden bilgi edinilmesi konusunda uyarıda bulunarak, “Kişiler kendilerini iyi değerlendirmeli. Kişilikleri, tutumları, yetenekleri, bilgi ve öğrenme kabiliyetlerine uygun işi belirlemeli. İş görüşmesinde tokalaşma, göz teması ve kıyafet gibi önemsiz gibi görünen konular hayati önem taşıyabilmekte. Mülakat öncesinde bu hususların özellikle dikkate alınması ve mülakat sırasında bilinçli hareket edilmesi gerekiyor.” dedi.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal’ın, İnsan Kaynakları Uzmanı Yeliz Akpolat ve Yasin Özdil’e plaket vermesinin ardından etkinlik sona erdi.