Konya’da Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) kapsamında 9-10 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan SEDEP Çalıştayı başladı.

Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Konya Valisi Muammer Erol, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar ve çok sayıda davetli katıldı. Programda ilk olarak konuşan Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, Selçuklu’da üçüncü yılı yürütülmekte olan SEDEP’in paydaşı olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

“HEDEFİMİZ VELİLERİ BU İŞİN İÇİNE KATMAK”

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Şu anda Türkiye’ye örnek bir projeyi hep birlikte yürütüyoruz. Başlangıçta endişelerimiz vardı. Acaba eğitim camiası bunu nasıl karşılayacak, okullarda bu işi nasıl uygulayacağız. Koordinasyonda acaba sorunlar yaşar mıyız diye ama tüm kurumlar birlikte büyük bir aşkla bu işin önemini kavrayarak projeyi yürütmeye devam ediyor. Aslında burada belki de tek başaramadığımız konu velilerin bu işe katkısını sağlamak, onları bu işin içine çekmek oldu. Bu konu üzerinde daha detaylı durulmasını arzu ediyoruz. Çünkü velileri bu işin içine katmazsak başarının bir kısmı eksik kalıyor. Bizler sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bu yılın hedefi, velileri de bu işin daha çok paydaş olarak ortak etmek oldu ve bunu da kısa sürede ve en iyi şekilde başarırız. 2012 yılında yola çıktığımızda 112 okul, 83 bin öğrenci, 2 milyon 150 bin doküman ve 4 bin 300 öğretmen, 2013-2014 yılında 125 okul, 85 bin öğrenci, 2 milyon 155 doküman yani 4 milyon 300 bine yakın toplam doküman öğrenci, öğretmen ve velilerimize dağılmış oldu. Bu yıl yapmış olduğumuz istişarelerle liseleri de bu işin içine dahil ettik. Dolayısıyla okul sayımız 195’e, öğrenci sayımız 120 bin 166’ya ulaştı. Böylece tüm ilkokul, ortaokul ve liseler projeye dahil edilmiş oldu. Bu yıl yine 2 yıl boyunca edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak ortaokul ve lisede daha çok etkinliğe yönelik bir program yürütmeye çalışıyoruz. Zannediyorum, bu konu da burada çalışılacaktır” dedi.

Başkan Altay şöyle devam etti: “Bu yıl 964 bin yayın dağıtılmış olacak 144 okulda. Yine 106 okulun öğretmenler odasına toplam 6 bin 400 kitaptan oluşan değerler duvar kitapları uygulaması, yine tüm ilkokullarımızın 1. sınıflarında 405 şubede 15 bin kitaptan oluşan değerler kitaplığı ve 43 okulda 69 bin yayından oluşan değerler kütüphanesi oluşturulacak ve dönem boyunca 30 etkinlik, öğretmenler, veliler için de seminerler düzenlenerek 2014 yılı SEDEP programı tamamlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

"MEDENİYET YÜRÜYÜŞÜMÜZDE BİZE BU DEĞERLER EĞİTİMİ ÖNCÜLÜK EDECEK"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, “Değerler eğitimi, sosyal bilimcilerin ilgi alanında olan bir konu değil, bu konu her bir bireyin, anne babanın, toplumda yaşayan vatandaşın ciddiye alması gereken bir konu. Ve bu yüzden de biz paydaşlığımızı belirlerken sadece öğrencileri değil aileleri de bu konuya dahil ettik. İnşallah bundan sonra da bu konuda ailelerin katılımı ve desteği için farkındalık oluşturma adına ev ziyaretlerine uzayan kış gecelerinde devam edeceğiz. Ciddi bir hüsnükabul gördüğünü gördük aile ziyaretlerinde. Yine aynı şekilde öğretmenlerimizin okulda bu konuda gönüllülük esasına dayalı olarak özel bir zaman ayırdıklarını, ilgiyle bu konuları, bu değerleri çocuklara aktarma konusunda gayret gösterdiklerini gözlemledik. Öğrencilerimizin de doğasında, genetiğinde olduğunu, üzerinde durdukları bu şehrin, bu medeniyetin parçası olan değerlere yabancılık çekmediğini ama pratikte aksayan yönleri beraberce gidermek, öğrenmek, beraberce uygulamak adına gayretli olduklarını gördük” dedi.

Rektör Prof. Dr. Şeker, gelecek yılların devamlılığı için yenilenmesi gereken boyutları, yeniden gözden geçirilmesi gereken alanları bu çalıştayda değerlendirmiş olacaklarını da kaydederek, “Ben medeniyet yürüyüşümüzde bize bu değerler eğitiminin öncülük edeceğini, eğer ülkemizin dünyada söz söylemeye hakkı olacaksa yetiştireceğimiz nitelikli gençlerimizle, çocuklarımızla bir yere varabileceğimizi, toplumumuzun bu sayede ayakta kalabileceğini vurgulamak isterim” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.