Karamanlı Rabia Uysal, 2017 yılında eşi Mehmet Bey’i kaybetti. Üç kız çocuğuyla hayata tutunmaya çalışan Rabia Hanım, çocuklarının eğitiminden hiç kopmadı. Onların okulla kurduğu bağa sıkı sıkıya sarıldı. Bu süreçte, kızlarının eğitim aldığı Dr. Sadık Ahmet İlkokulu’ndaki sınıf öğretmenleri Rabia Hanım ve arkadaşlarına bambaşka bir pencere açtı. Sınıf öğretmeni Burhanettin Saygılı’nın öncülüğünde yürütülen veli katılım projesine dâhil olan Rabia Uysal, tiyatro ile tanıştı. Uzun ve özverili bir prova süreci sonunda sahneye çıkmaya cesaret etti. Bu projeyle birlikte, velilerden oluşan bir tiyatro ekibiyle doğu turnesine çıktı. Doğu Anadolu'nun köylerinde sahneledikleri oyunlarla hem kendine hem de başkalarına ilham verdi. Öğretmenlerinin, “Velilerin yaşadıklarını hikayeleştirerek bir kitap hazırlayalım” önerisi üzerine Rabia Hanım bu kez kalemi eline aldı. Yaşadıklarını, duygularını, anneliğini ve mücadelesini yazıya döktü. Ortaya çıkan “Çocuklarımız Cennetimiz” adlı kitapta 15 yazar arasında yerini aldı. Geçtiğimiz günlerde Karaman’da düzenlenen Karaman Kitap Günleri etkinliğinde kitaplarını tanıtan Rabia Uysal, yazmanın kendisine çok iyi geldiğini söylüyor:
“Yazmak beni iyileştirdi. Hem sahnede hem kalemle kendimi buldum. Uygun şartlar oluşursa tiyatroya ve yazarlığa devam etmek istiyorum. Benimki, bir öğretmenin aydınlattığı hayatlardan biri.”
VELİLER SAHNE TOZU YUTTU
Kızının sınıfında veli katılım projesine katılan Rabia Hanım, projeyle hayatlarında bambaşka bir pencere açıldığını belirtiyor:
“Veli katılım projelerinde yer alana kadar rutin bir hayatım vardı. Önce ok okulda düzenlenen kitap okuma günlerine katıldım. Sonrasında da çocuklarımız için veli arkadaşlarımın katılımıyla bir tiyatro grubu kuruldu. Çocuklarımızın her dönem tiyatrosu mutlaka oluyordu zaten… Bir gün, Anneler Günü'ne yakın öğretmenimiz bir fikirle geldi. Dedi ki; ‘Velilerimizle bir tiyatro yapalım.’ Çok heyecanlandık. Kabul ettik. Eğitim ve provalara başladık. Çok meşakkatli bir yoldu. İlk gösterimizi Piri Reis Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdik. Salon tamamen doluydu. Öyle ki merdivenlere bile oturmuşlardı. Çok heyecanlandık. Tiyatro sonunda seyirciler bizi ayakta alkışladı. İnanılmaz bir duyguydu.”
ANNELER DOĞU TURNESİNDE
Tiyatro ekibiyle doğu turnesine çıktıklarını anlatan Rabia Hanım, çok beğenilen ‘Masallar Dile Geldi’ isimli oyunu doğunun ismi bilinmeyen köylerinde sahnelemişler:
“Oyunumuz çok beğenilince doğu turnesi yapmaya karar verdik. Gaziantep Akçaköy, Karkamış sınırı, Birecik, Şanlıurfa, Mardin, Midyat, Hasankeyf, Şırnak, Silopi, Cizre olmak üzere turne yaptık. Yolculuğumuzda sınır kapılarını gördük, Suriyelilerin giriş çıkışlarına tanık olduk, efsanelere konu olan Fırat Nehri'nde boylu boyuna seyahat ettik. Balıklıgöl gibi tarihi, turistik yerleri ziyaret ettik. Film çekilen konakları gezdik, yöresel yemekleri tattık. Köy okullarında, muhtarlık bahçelerinde tiyatro yaptık. Çocuklarla tek tek tanıştık. Kalplerine dokunduk. İnanılmaz bir turneydi. Bana çok şey kattı. Yeni hedefler ve yeni bir bakış açısıyla döndüm Karaman’a. Sahne tozunu da yuttuk, o yüzden devam etmeyi çok isterim. Karaman’da velilerden, kadınlardan oluşan bir tiyatro topluluğu kurulsa, kesinlikle katılırım. Uygun şartlar ve ortamda tiyatroya devam etmek isterim.”
15 VELİ BİR KİTAPTA BULUŞTU
Tiyatro sonrası başka bir projeye dahil olan Rabia Hanım, şunları ifade etti:
“Sınıfta toplam 34 öğrenci var. Bizlerin hayatlarından kesitlerin yer aldığı bir kitap yazma projesi yapıldı. Veli grubundan yapılan duyuru sonrası toplam 15 veli bir araya gelerek kitap çıkardık. ‘Yazmak yaşamaktan’ zor derlerdi. Gerçekten öyleymiş. Hayatımızda bizi etkileyen olayları kaleme döktük. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 15 veli, bunu başardık. Herkes bireysel olarak yazıp gönderdi. Kitabın oluşum aşamasında yazılar bir araya geldi ve herkes diğerinin yazdığını gördü. Tek anlatacak hikayesi olan ben değilmişim. Sadece bazılarımız bunu cesaret gösterip yazabildik. Bazı hikâyeleri okurken hâlâ hüzünlenebiliyoruz. Güzel bir ekip olduk ve güzel bir iş çıkardık. Karaman Yeşilay Derneği Şube Başkanı İhsan Duru Bey destek oldu ve kitabımız Aralık’ta basıldı. İlk baskısı tükendi. Şimdi ikinci baskı çıkıyor.”
“NEFES ALDIĞIMI HİSSEDİYORUM”
Veli katılım programlarında bir araya geldikleri velilerle güzel bir arkadaşlık kurduklarını belirten Rabia Hanım, bu programlarla nefes aldığını ifade etti:
“Veli katılım etkinliklerinde diğer veli arkadaşlarla bir araya geliyoruz. Güzel bir dostluğumuz oldu. Nefes aldığımı hissediyorum. Yani hayatın bir koşturması var, bir zorluğu var. Hiçbir zaman iş bitmiyor. Hep arkası geliyor, hep arkası geliyor. Ben Burhanettin hocamın yaptırmış olduğu etkinliklerle nefes aldığımı hissediyorum. Arkadaşlarımızla birlikte oluyoruz. Gözlerimizle o frekansı görebiliyoruz. Hiçbir şey konuşmasak bile, uzaktan uzağa anlaşıp gülümseyebiliyoruz. Diğer yandan biz de veliler olarak sınıfta ve okulda olduğumuz zaman çocukların da verimi iki kat artıyor.”
GÜÇLÜ ANNE, GÜÇLÜ ÇOCUK
Rabi Hanım, birlikte iş yapmanın önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
“Her şey, çocuklarımızın eğitimine daha fazla katkı sunma arzusuyla başladı. Üç çocukla hayatın temposu içinde, okulda yürütülen her etkinlikte yer almaya çalıştım. Sınıf içi destekten özel gün kutlamalarına, etkinlik organizasyonlarından sahne çalışmalarına kadar birçok alanda aktif görev aldım. Üç çocuğumla yürüdüğüm bu gönüllülük yolunda başka çocuklara da dokunmak istedim. Bu nedenle Yeşilay Kadın Komisyonu’nda yer alarak çocukların bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için farkındalık çalışmaları yürütmeye başladım. Ben ve arkadaşlarım bir araya geldiğimizde neler başarabileceğimizi gördük. Her annenin bir hikâyesi var ve bu hikâyeler birleştiğinde bir güce dönüşüyor. Anne güçlü olursa, çocuk daha güçlü olur.”
“İYİLİK İYİLİĞİ DOĞURDU”
Rabia Hanım ve arkadaşları, kitap basım aşamasında destek olan Karaman Yeşilay Derneği Şube Başkanı İhsan Duru vesilesiyle Yeşilay gönüllüsü olmuş:
“İyilik her zaman iyiliği doğuruyor. İhsan Bey vesilesiyle Yeşilay gönüllüsü olduk. Yeni bir serüven. Amacımız ailelere dokunabilmek. Yeşilay dediğimiz zaman, sadece alkol ve sigara bağımlılığından ziyade teknoloji bağımlılığı da içine giriyor. Nasıl bir ortamda çocuk büyütmek isteriz? Velilerimizi bilinçlendirmek, annelere, babalara dokunabilmek tek amacımız o. Hepimiz anne olarak çocuklarımıza bir kötülüğü konduramıyoruz. Hep diyoruz ki, ‘Benim çocuğum yapmaz.’ Aslında benim çocuğum yapmaz, değil mi? Yapabilir mi? Evet, yapabilir. Ama onu buraya sürükleyen neydi, onu çözmek gerekiyor. Kendi çocuklarımızı tanımadığımızı fark ediyoruz. İşte kendini ergenlik dönemindeki çocuklar için kanıtlama çabası var. O aşamada çocuklar bazı yanlışlara düşebiliyor. Onun takibi, o süreçte neler yapmamız gerekiyor? Yabancı maddelerin tanıtımını belirteceğimiz bir konferans yapacağız, inşallah en kısa zamanda. Bu tarz unsurlarda daha bilinçli anne-baba görmeyi hedefliyoruz. Okullarda bununla ilgili konferans çalışmalarımız olacak. En kısa zamanda başlayacağız.”
“TAKİP EDİLDİĞİ HİSSEDEN ÇOCUK DAHA BAŞARILI OLUYOR”
Velilere çeşitli tavsiyelerde bulunan Rabia Hanım, şunları söyledi:
“Aileler çocuklarını takip etmeli. Takip edildiğini hisseden çocuk mutlaka daha başarılı ve daha özgüvenli oluyor. Her alanda sporda, okumada, parkta çocuklarımızı susturmamalıyız. Her zaman dinlememiz gerekiyor. Onların da bir birey olduğunu hissetmemiz gerekiyor. Ve her ne yaparlarsa yapsınlar, mutlaka arkalarında bir destekçileri olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bence bol bol konuşmak ve destekçi olduğumuzu hissettirmek, geleceğe bilinçli bireyler yetiştirmek çok önemli. Yani çocuklarımızı eğer sağlam yetiştirirsek, bizi daha güzel bir gelecek bekler diye düşünüyorum ki öyle. O yüzden iletişim çok önemli. Öğretmenle iletişim, çocuklarımızın arkadaşlarıyla iletişim, yine aynı şekilde arkadaşlarının aileleriyle iletişim çok önemli. Yani şöyle ki, her çocuk anne-babanın resmidir. Yani evdeki yapılanın aynısını çocuk ne yapıyor? Arkadaşına uyguluyor. Kendisine o hareketleri oturtuyor. O yüzden çocuklarımızın da bilinçli arkadaşlar seçebilmesi için bizlerin de onların ailelerini tanımamız gerektiğini düşünüyorum.
‘Çocuklarımız Cennetimiz’ kitabında yer alan 15 veli:
“Burhanettin Saygılı, Meryem Kurt, Mustafa Doğan, Arzu Aşkan, Bilge Orhan Arısoy, Yasemin Sezer, Rabia Uysal, Süleyman Akan, Ebru Tembel, Ayşe Levent Kolukısa, Fatih Akbaş, Cennet Mısır, Zühre Gül Zonturlu, Ersin Çelik, Gülsüm Açıkalın