MARKETLERDE FİYATLAR TAVAN YAPTI

ABD kaynaklı dövizdeki hareketlilik kimi fırsatçıları harekete geçirdi. Özellikle market fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Baklagilden ete, kahvaltılıktan sebze-meyveye fiyatlar uçuşa geçti. Bir ayda yaşanan değişim bazı ürünlerde yüzde 100'ü bulurken; marketlerde fiyatlar ortalama yüzde 30 arttı. Yapılan fırsat zamları, 'Dolar bahane zam şahane' dedirtti. Halkın alım gücüne orantılı olarak seyretmesi gereken gıda fiyatlarındaki bu dolara endeksli yükselişten kimileri memnunken vatandaş ise bu konuda hükümetin acil müdahale etmesini bekliyor.

VATANDAŞ MÜDAHALE İSTİYOR

Artışı gören vatandaşlar döviz fırsatçılarına 'dur' denilmesini istedi. Üreticiler ise kazanamamaktan yakınırken, "Bizden 1 liraya alınan ürünü market raflarında 5 liraya görüyoruz. Bu kadar uçurum adaletli değil' diye aracılara ve market işletmecilerine serzenişte bulundu. Bir ayda yapılan fahiş zamlar ile olan yine tüketiciye oldu. Fileyi doldurmak cep yaktı.

50 BİN TL'YE VARAN CEZA KESİLECEK

Ticaret Bakanlığı maliyetleri döviz kuruna bağlı olmayan ürün satan kişilerin ürünlerine zam yapması durumunda 'aldatıcı ticari uygulama' sayacak.

DÖVİZ KURUNDAN ETKİLENİYORMUŞ GİBİ ZAM YAPANLARA CEZA

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısın da yer alan Ticaret Bakanlığı yönetmeliğiyle, "Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapma", yönetmeliğin "Aldatıcı Ticari Uygulamalar" bölümüne bent olarak eklendi.

50 BİN TL'YE KADAR CEZASI VAR

Haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması veya durdurulması yaptırımı veya beş bin Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor. Kurul, ihlalin niteliğine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı verebilir. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise elli bin Türk Lirası olarak uygulanıyor.

ALDATICI TİCARİ UYGULAMALARDAN BAZILARI:

1) Ekonomik birliklere, meslek odaları ve kuruluşlarına, borsalara ve varsa bunların üst kuruluşlarına üye olunmamasına rağmen, kendini üye gibi tanıtmak ve bu tür kuruluşların düzenlemiş olduğu davranış kurallarına tabi olunduğunu iddia etmek.

2) Yetkili otoritelerden gerekli izinleri almaksızın bir kalite işareti, güven işareti, çevresel işaret ya da benzerini kullanmak.

3) Gerçeğe aykırı olarak, bir davranış kuralının kurum veya kuruluşlarca onaylandığını iddia etmek.

4) Gerçeğe aykırı olarak, ticari uygulamaların veya bir mal ya da hizmetin kurum veya kuruluşlarca onaylandığını ya da bunlar için izin alındığını iddia etmek.

5) Mal veya hizmetin özellikleri ve teklif edilen fiyat dikkate alındığında, ticari uygulamada bulunanın makul sayılabilecek bir süre ve miktarda söz konusu mal veya hizmeti ya da bunların muadillerini belirtilen fiyattan sunamayacağına veya başka bir yerden tedarik edemeyeceğine ilişkin yeterli bilgi sahibi olmasına rağmen, tüketiciyi bu konuda uyarmaksızın mal veya hizmetleri o fiyattan edinmeye davet etmek.