Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Karaman Şubesi tarafından organize edilen Karaman, işveren ve işçi sorunları toplantısının ilki gerçekleştirildi.

Şimşek Bisküvi’de gerçekleştirilen toplantıya, Vali Fahri Meral, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, AK Parti Karaman İl Başkanı Mehmet Er, Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Kenan Ateş, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Serdar Fındık, MÜSİAD Karaman Şubesi Başkanı Ali Osman Cevher ve MÜSİAD Üyesi İş Adamları katıldı.

Toplantıda açılış konuşması gerçekleştiren MÜSİAD Karaman Şubesi Başkanı Cevher, “MÜSİAD, Türkiye’de 86 noktada, Dünya’da 68 ülke ve 181 noktada şubesi bulunan Dünya’nın en büyük sanayici ve işadamları derneğidir. Bu büyük gücü Karaman’ımızda da hissettirelim, Karaman’ımızda bu güçten yararlansın diye 2 buçuk sene önce kurduğumuz MÜSİAD’ımız bugün çok şükür sizlerin desteği ve sayın protokolün desteği ile bu noktaya getirdik. Bundan sonra da daha iyi noktalara geleceğinin kanaatindeyiz.” dedi.

Tanışma şeklinde başlayan toplantıda, Karaman’ın kalkınması, büyümesi, istihdamı, işveren ve işçi sorunları konusunda öneriler sunuldu, çözüm yolları ile sorunları konuşuldu.

Daha sonra AK Parti Karaman Milletvekili Konuk, serbest bölge ve lojistik merkezi hakkında bilgi verdi.

“HIZLI TREN HATTININ İŞLEMİ BİTMİŞ OLDU”

Sözlerine hızlı tren hattı ile başlayan Konuk, 3-5 yıl içerisinde Karaman’ın yükü Mersin limanına elektrikle çalışan tren ile taşınacağını belirterek, “Bu önemli konuda hem maliyeti aşağıya çekeceğiz hem de hızlı taşımacılık yapacağız. Yolcunun yanında yükte taşıyacağız. Bu Karaman için korkunç bir avantaj olacak. Bununla ilgili Karaman ile Ulukışla arasındaki yolun ihale bitti. Yaklaşık 1.2 milyar TL ile bitti. Müteahhitte yer teslimi yapıldı, şu anda Karaman ile Ulukışla arası hızlı tren hattı çalışıyor, her şeyi bitti devam ediyor. Ulukışla-Yenice arasında ihalesini tamamladık. Karaman’ın limana intikali ile ilgili en önemli ayağı olan hızlı tren hattının işlemi bitmiş oldu.” dedi.

“KARAMAN’A YENİ BİR GÜÇ VE PERFORMANS KATACAK”

Konuk, lojistik merkezi hakkında ise “Karaman’ı bir üst lige taşıyacak olan lojistik merkezi 4 Ekim tarihi itibariyle ihalesi tamamlanmış olacak. Karaman’a yeni bir güç ve performans katacak olan, Konya ile birlikte Karaman’ın da lojistik merkezi devreye girecektir.

Büyük bir ümit ile beklediğimiz, sadece Karaman için değil Konya’nın, Aksaray’ın, kısmen Ankara’nın da faydalanacağı serbest bölge ile de Karaman’a hem finansman hem teknoloji transferinde sanayicimizin dünya ile rekabet edeceği, birçok avantajı içine alan serbest bölgenin de ruhsatını Karaman almış oldu.” şeklinde konuştu.

KARAMAN HAVAALANI İHALEYE ÇIKIYOR

Karaman’ın gündemine oturan havalimanı hakkında da açıklama yapan Milletvekili Recep Konuk, şunları söyledi;

“Reel olarak Karaman’ın havaalanı artık devletin yatırım programına dahil edildi. Birçok yatırımcıyı Karaman’a getirecek olan havaalanının ihalesi de önümüzdeki aylar içerisinde gerçekleşecek. Hem havayoluyla hem karayoluyla hem demiryoluyla dünya ile entegrasyonda altyapısını Karaman tamamlamış durumda. Yani yola çıkıldı, en kısa sürede gerçekleşmiş olacak.”

“KARAMAN’IN EN TEMEL SORUNU İSTİHDAM”

AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un konuşmasının ardından Karaman Valisi Fahri Meral’de toplantı hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

Karaman’da yüzde 5 buçuk 6 gibi bir işsizlik sorunu olduğunu aktaran Vali Meral, şunları ifade etti;

“1994’te mesleğe ilk başladığım da sanayicilerle zaman zaman sohbet ettiğimizde o kadar çok talep ve şikayet oldu ki özellikle pazarlama kanalları ile ilgili şikayetler, devlet yatırımlarının yetersiz kaldığı ile ilgili şikayetler. Şimdi burada sanayicilerle bir aradayız, devlet yatırımı ile ilgili bir şikayet gelmedi. Karaman için gerçekten çok güzel yatırımlar var. Artık ulaşımdan şikayet edilmiyor. İhracattaki pazarlama kanallarıyla ilgili devletin yetersiz kaldığıyla ilgili bir şikayet gelmiyor. Aslında bütün kanallar açık, özellikle Karaman’ın en temel sorunu istihdam. Göç almamız gerekiyor, en temel sorunumuz bu. Yüzde 5 buçuk 6 gibi bir işsizlik var ama bu işi beğenmemekten kaynaklanan bir işsizlik.

Karaman yatırım yapılabilir bir il, şu haliyle bile. Gelecekte planlanan yatırımların gerçekleşmesi halinde yine en temel sorunumuza geliyor, dışarıdan göçe ihtiyacımız var. Kalkınmayı, hareketi, bu gücü sağlayacak bir güce ihtiyacımız var.”

Sohbet havasında geçen toplantının her ay farklı fabrikada devam edeceği bildirildi.