Afrika son 100 yılın açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Dünya bu drama seyirci kalır en kısa zamanda bölgeye yardım ulşamazsa 12 milyon insanın hayatı tehlikede.

Uluslararası kamuoyu bu insanlık insanlık dramının ciddiyetini bir an önce kavrayamadığı takdirde Afrika’daki durumun kabusa dönüşmesi kaçınılmaz olarak görülüyor.

Yaşanan kuraklık dolayısı ilen tarım alanlarının  işletilemez hale gelmesi, hayvanların ölmesi, iç çatışmlar gıda kaynaklarının tükenmesi açlık boyutunu tehlike sınırlaırnın ötesine taşıyan etkenlerin başlıcaları olarak belirtiliyor.

Başta Somali olmak üzere Cibuti, Etiyopya, Kenya ve Güney Sudan’da insanlar çareyi komşu ülkelere akın etmekte ararken; Hamile kadınlar ve küçük çocukların göç yollarında açlıktan öldüğü de gelen haberler arasında.

Mülteci kamplarında ayak basacak yer olmadığı bu kamplarda her gün yüzlerce insanın  salgın hastalıklardan kırılmasına rağmen,  iç çatışmalardan dolayı yardım örgütlerinin bölgeye ulaşamaması da ayrı bir gerçek.

UNICEF yetkilisi Anthony Lee, “Tanık olduğumuz çok büyük bir göç fırtınası” ifadesini kullanırken İngiltere Afet Acil Komitesi (DEC) yöneticisi Brendan Gormley ise “Kuraklık sahip oldukları her şeyi ellerinden aldı” şeklinde konuştu.