Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonu Ormanların Doğal Zenginliğinin Korunması ve Doğal Kaynakların Çevreye Uyumlu Kullanımı İçin Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı AK Parti Karaman Milletvekili Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonu Başkanvekili Dr. Recep ŞEKER ev sahipliğinde yapıldı.  

23-24 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da TBMM Tören Salonunda gerçekleştirilen ve açılışını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Mustafa Şentop’un un yaptığı Çalıştay; “Ormanların Doğal Zenginliğinin Korunması İçin Mevzuat ve Uygulamalar”, "Doğal Kaynakların Çevreye Uyumlu Kullanımı için Mevzuat ve Uygulamalar"  konu başlıklarında Komisyon Başkanı Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ahliman Amiraslanov’un ve Komisyon Başkanvekili AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker’in başkanlığında iki oturum şeklinde ve devamında ise  saha ve tesis inceleme ziyaretleri ile icra edildi.

Toplantıya; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonu üyesi Milletvekilleri ile Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi TBMM Delegasyonu üyeleri ve ülkelerin alanında uzman bürokratları ile temsilciler katıldı. Saha ziyaretleri kapsamında; Türkiye Tohum Gen Bankası, MTA Doğa Tarihi Müzesi, Soğuksu Milli Parkı ve örnek maden işletmesi olarak Trona Madeni Çıkarma ve İşleme Tesisi, Kazan Soda Elektrik Tesisi ziyaret edildi.

Çalıştayın çok verimli geçtiğini ifade eden AK Parti Karaman Milletvekili Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonu Başkanvekili Dr. Recep ŞEKER; “Katılımcılar oturum başlıklarına göre kendi ülkelerinde doğal kaynakların çevreye uyumlu kullanımı ve ormanların doğal zenginliğinin ve canlı çeşitliliğinin korunmasına ve bunlardan yararlanılmasına ilişkin mevzuatı, devlet politikalarını, projeleri, genel olarak ülkenin uygulama ve deneyimlerini aktardılar. Bu alanda iyi örneklerin ve başarılı uygulamaların diğer ülkelerle paylaşılması, deneyim ve bilgi paylaşımının genişletilmesi, ortak çalışmalar yapılması çerçevesinde kararlar aldık.

Bilimsel ve teknik bilgi alışverişinin sağlanması, ormanların tahribatının önlemesi alanında tecrübe paylaşımı yapılmasını, ormanların korunmasını, ormancılığın en önemli yönleri olan orman envanterinin ve yeniden ağaçlandırmanın geliştirilmesini, yenilenebilir orman kaynaklarının verimli kullanımının arttırılmasını ve düzenlenmesini, orman restorasyonu için dikimde yararlılığı yüksek ve hızla büyüyen ağaçların tercih edilmesini ve üretilmesini, rekreasyon amaçlı önemli orman alanlarının tespit etdilmesini ve tanıtılmasını, ziyaretçi miktarının belirlenmesini ve turizm odaklı rekreasyon potansiyelinin oluşturularak kullanımının sağlanmasını, kurumsal yapı ve ve kapasitelerin güçlendirilmesini, gençlerin bilgilendirilmesini içeren bir dizi tavsiye kararları kabul edildi.

Heyet ile birlikte MTA Tabiat müzesini, Tarım Bakanlığı Tohum Gen Bankasını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldık, Türkiye’deki Gen Bankasında toplantıya katılan üye ülkelerdeki tohumlarında saklanması ve tohumların karşılıklı değişimi ile ilgili kararlar aldık. Ankara Kazan İlçesinde alanında Dünya 1. olan ve çevreye duyarlı sıfır atıkla faaliyetini sürdüren Trona Madeni Çıkarma ve İşleme Tesisi, Kazan Soda Elektrik İşletmesini ziyaret ederek tesiste incelemelerde bulunduk, kardeş ülkelerden ticarete yansıyacak görüşmeler yaptık.

Ayrıca çalıştayda Karamanlı Piri Reisi tanıtarak katılan üye ülkelerin temsilcilerine Piri Reis’in haritalarından hediye ettik. Yine Karaman’ımızı ve Karaman Sanayisini tanıtma adına Karaman’ımızın Gıda Sanayi alanında önde gelen kuruluşlarından Saray Holdinge ait bisküvi, çikolata ve keklerden oluşan paketleri ülke temsilcilerine hediye ettik. Çalıştayın ve bundan sonraki yapılacak tüm çalışmaların hayırlı olmasını diliyor, kardeşliğimizin pekiştirmesine, güçlü bir Türk birlikteliğinin oluşmasına vesile olmasını Yüce Allah (C.C)’tan niyaz ediyorum. ”dedi.