TOBB Lütfi Elvan Fen Lisesi Spor Salonunda düzenlenen programa, Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Mustafa Çetinkaya, İl Genel Meclis Başkanı Eyyup Çayır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, daire müdürleri ve sporcular katıldı.

Gençlere hem istihdam edilebilme imkânı sunacak hem de spor yapma faaliyeti kazandıracak olan “Umuda Smaç” Projesinin Karaman’da ikamet eden gençlerin ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif katılımını hedeflendiğini ifade eden Karaman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Terlemez, yaptığı konuşmada; “Şöyle ki İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ve Karaman Amatör Spor Kulüpleri Federasyonumuzun ortak olduğu bu projede gençlerimizin bireysel yeteneklerine göre, futbol, basketbol, voleybol, güreş, badminton ve kaykay sporlarında eğitim alabileceklerdir. Bu sosyalleşme projesinde İl Özel İdaresi olarak Karaman Skeyt Park Kaykay Pistini faaliyete geçirmiş olacağız. Gazi İlkokulu bahçesinde yer alan bu pistte gençlerimiz kaykay sporunu öğrenme ve uygun ortamda spor yapma imkanına sahip olacaklardır. Bunun yanı sıra projemiz 8-18 yaş arası 300 eğitimsel mesleki eğitim öğrencilerinin ileride meslek sahibi olmalarında katkıda bulunmuş olmaktayız. Aynı zamanda içinde bulunduğumuz Jitat 21. Yüzyılın teknolojisini oluşturarak gençlerimize bilimsel verileri analiz etme, modelleme yapma, kodlama ve robotik malzemeleri kullanmayı öğrenmesi ve çağa uyan bir iş ortamı hazırlanma sürecine tabir tutulması sağlanmış olacaktır. Ben bu projemizde emeği geçen başta Sayın Valimize, MEVKE Genel Sekreterimize, İl Genel Meclisi Başkanımıza, İdaremiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze, İdaremiz ve proje ekibimize, Halk Eğitim Merkezime ve proje ortaklarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Projemizin geleceğimizin gururu olan Karamanlı gençlerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı ise konuşmasında, “Kalkınma Yerelden Başlar Anlayışıyla sorumlu oldukları bölgelerin her açıdan gelişmesine katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdüren kalkınma ajansları, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren, destekleyici, koordinatör ve katalizör olarak faaliyet gösteren kalkınma birimleridir. Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bizler de, bir yandan uyguladığımız çeşitli destek mekanizmaları ile bölgemizin her açıdan gelişimini hedeflerken, diğer yandan da ulusal ve uluslararası fon kaynaklarının bölgemize çekilerek bölge insanımızın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması için paydaşlarımızla birlikte sürdürüyoruz.

Bulunduğu konumu, tarımı, sanayisi, ticareti, derin tarihi geçmişi, dini ve kültürel yapısı ve beşeri sermayesi ile özellikle son yıllarda sanayi, üretim, ihracat ve istihdam konusunda yaptığı yatırımların meyvesini toplayan ve aynı zamanda hayata geçirilen projelerle sosyal anlamda da büyük bir gelişme kat eden karaman ilimizin gelişimine katkı sunacak, sorunlarına çözüm üretecek projelere kurum olarak desteğimizin süreceğini bu vesile ile bir kez daha ifade ederek,  değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık verilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımlarının sağlanması ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla tüm illerimizde yürütülen ve kısa adı SOGEP olan sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında bugüne kadar Karaman'da 3 Konya'da ise 6 proje olmak üzere farklı konularda toplamda 9 proje bakanlığımız tarafından uygun bulunmuş, bu projelere toplamda 13 milyon TL kaynak tahsis edilmiştir.

Son olarak da Başyayla ilçemizi savunma sanayi ile tanıştırarak ilçedeki istihdam olanaklarını artırmayı hedefleyen SOGEP kapsamında yürütülecek olan Üretim Modelimiz 3G, Gençlerle Geleceğimiz Güvende isimli projenin sözleşmesinin ajansımız ile Başyayla Kaymakamlığı arasında biraz önce sayın valimizin huzurlarında imzalandığını da belirtmek istiyorum. Sayın Valim, değerli katılımcılar, birazdan siz değerli katılımcılarımızla açılışını gerçekleştireceğimiz Karaman'da Umuda Smaç projesi de Karamanlı gençlerimizin sosyal, sportif ve kültürel etkinliklere daha kolay ulaşmaları, günümüz teknoloji çağının gerektirdiği becerileri kazanarak mesleki hayatlarında daha başarılı olmaları amacıyla karaman il özel idaremiz tarafından hazırlanmış ve sanayi ve teknoloji bakanlığımız tarafından yine sosyal gelişmeyi destekleme desteklenmiştir.

Karamanlı gençlerimizin özel ilgi ve yeteneklerine göre tespit edilerek futbol, basketbol, hentbol, voleybol, güreş, tekvando ve badminton gibi farklı branşlarda spor eğitimlerinin verilmesinin yanı sıra kişisel gelişimleri doğrultusunda uygun mesleklere yönlendirilmesinin hedeflendiği projeye ajansımız tarafından 1 milyon 300 bin TL kaynak aktarıldı. Ayrıca, yine bakanlığımız desteği ile proje kapsamında spor alanları dışında farklı konularda çalışmak isteyen gençlere yönelik olarak oluşturulan 21. yüzyıl beceri atölyesinde bu gençlerimize robotik kodlama, insansız hava aracı, web tasarım, görsel programlama dilleri, 3d tasarım, web programlama gibi eğitimlerin verilecek.

Bulunduğu konumu, tarımı, sanayisi, ticareti, derin tarihi geçmişi, dini ve kültürel yapısı ve beşeri sermayesi ile özellikle son yıllarda sanayi, üretim, ihracat ve istihdam konusunda yaptığı yatırımların meyvesini toplayan ve aynı zamanda hayata geçirilen projelerle sosyal anlamda da büyük bir gelişme kat eden karaman ilimizin gelişimine katkı sunacak, sorunlarına çözüm üretecek projelere kurum olarak desteğimizin süreceğini bu vesile ile bir kez daha ifade ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından güreş ve taekwondo branşında öğrenciler gösterilerini sundu. Ardından protokol üyeleri tarafından sporculara spor malzemeleri verildi.

Daha sonra Fen Lisesi’nde bilim sınıfının açılışı gerçekleştirildi.