İlimizde gerçekleştirilen Türkiye Yıldızlar ve Çocuk Ligi Satranç Şampiyonası düzenlenen açılış programıyla başladı.

20 Nisan 2013 Cumartesi günü saat 09.45'te Demosan Otelde gerçekleştirilen Türkiye Yıldızlar ve Çocuk Ligi Satranç Şampiyonası açılış programına Vali Murat Koca, Karaman Milletvekili  Mevlüt Akgün, Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, Vali Yardımcısı Rıza Gençoglu, Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gülkız Tülay, Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Satranç Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Eroğlu, daire müdürleri, çok sayıda sprocu ve aileleri katıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gülkız Tülay yaptı. 

Tülay konuşmasında “Karaman’da da yapmayı planladığımız Türkiye’ye örnek hamle projesini Kocaeli’de başlattık. Bu projeyi zamanla tüm illerimize yaymayı hedefliyoruz. Karaman bizim için çok önemli bir ildir. Burada çok güzel bir satranç merkezi var. Bu merkezden yetişen sporcularımız Türkiye genelinde yapılan şampiyonalarda önemli başarılar elde ediyorlar. Karaman’da her şey yolunda gidiyor. Çünkü iyi bir temsilcimiz var. Bizi en iyi şekilde temsil ediyor” dedi.

   Tülay, 10-13 Mayıs tarihleri arasında bu yıl 736'ıncısı kutlanacak olan Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma etkinlikleri kapsamında da yapılacak bir satranç organizasyonuna da hazır olduklarını belirtti. 4 yıl önce başlattıkları çocuk ligine, iki yıl önce de yıldızlar ligini eklediklerini dile getiren Tülay, önümüzdeki yıllarda da gençler ve kadınlar kategorilerini eklemeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.


Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu ve Milletvekili Mevlüt Akgün'ün konuşmasının ardından Vali Murat Koca yaptığı konuşmasında: "Karamanda ilk kez satrançta bu büyüklükte bir organizasyon yapılmaktadır. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duymaktayız. Siz değerli konuklarımızın turnuva boyunca ilimizden memnun kalacağınızı ve belleklerinizde Karaman'la ilgili iyi bir hatıra bırakabilmeyi ümit ediyoruz.

İlimizde şu an 35 kulüpte 851 bayan, 1183 erkek toplam 2034 faal sporcumuz satranç sporunu yapmaktadır. Satranç kavrama ve öğrenme gelişimine katkısı olan önemli bir zekâ sporudur. Satranç, aynı zamanda bir askerlik ve yönetim sanatıdır. Satranç çocuğu hayata hazırlamada ve hayatla bağ kurmasında son derece kullanışlı bir araçtır. Böyle etkinlikler sayesinde zeki, akıllı, atak genç nesiller yetişecektir. 

Satranca çocuklarını yönlendiren ebeveynlere, onları çalıştıran antrenörlere teşekkür ediyorum. Turnuvanın dostça ve centilmence geçmesi ümidiyle; Turnuvaya katılan sporcu öğrencilere, değerli öğretmenlerine ve hakem heyetine, bu organizasyonu gerçekleştiren Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığına, emeği geçen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne, Türkiye Satranç Federasyonu il Temsilciliğine ve Turnuvaya ev sahipliği yapan bütün otel ve kamu misafirhaneleri yöneticilerine teşekkür eder, tüm sporcu öğrencilerimize başarılar dilerim."dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Murat Koca ve protokol üyeleri sembolik açılış hamlesini gerçekleştirerek, Türkiye Yıldızlar ve Çocuk Satranç Ligi Şampiyonasını başlattılar. 24 Nisan 2013 tarihine kadar devam edecek şampiyonada 40 ilden 8-12 ve 12-16 yaş grubundan katılan  470  sporcu mücadele edecektir.