Batur, yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yükselen enflasyon karşısında ödenen promosyon güdük kalmıştır. Acilen maaş promosyon anlaşmaları güncellenmelidir

Bilindiği üzere 2021 yılı içerisinde Halk Bankası ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları ve Ayrancı ilçesi için dört yıllığına 4820, Ermenek ilçesi için dört yıllığına 4200; aynı yıl içerisinde TEB ile yapılan protokolle Üniversite çalışanlarına üç yıllığına 4520 TL’lik promosyon anlaşması yapılmıştır. Banka promosyon anlaşmaları alınan maaş ve ek gelirlerin toplamına göre belirlenmiştir.

Bu süreçte ülkemizde öngörülemez bir ekonomik tablo oluşmuş enflasyon oranı beklenen değerin çok üstünde gerçekleşmiştir. Yaşanan bu ekonomik tablo sonrası 6. Toplu Sözleşmede belirlenen oran dahi güncellenmiş ve enflasyon farkının yanında memurlara belirlenen oranın da üstünde ek zam verilmiştir. Memur maaşlarında ve ek ödemelerindeki artış, banka lehine gerçekleşen bir sonuç ortaya çıkarırken, anlaşmanın bir diğer tarafı olan Milli Eğitim ve Üniversite personelini mağdur etmiştir.

Türk Eğitim Sen Karaman Şubesi olarak bu mağduriyetin giderilmesi için promosyon tutarlarının güncellenmesini Halk Bankasına yazılı olarak 2022’nin Mart ayında teklif etmiştik. Halk Bankası verdiği cevapta;

Mevcut protokolün talebimiz yönünde güncellenerek fiyat artırımına  gidilmesi halinde Bankanın aktüeryal hesaplamalara göre öngörülen kârı edemeyeceği ve basılan Bank24 ve Kredi kartlarından, açılan hesaplardan ve damga vergisinden, vesair işlemlerden zarar edeceği belirtilmiştir. Ayrıca imzalanan maaş protokolündeki aşağıdaki maddeler gerekçe gösterilerek promosyon güncelleme teklifimize olumsuz cevap verilmiştir.

Mevcut protokolün 4.5. maddesine göre “Kurum (MEM) protokol süresi içerisinde Bankadan başka promosyon talebinde bulunmayacaktır.” denmektedir. Bu madde uyarınca Banka, taahhüt edilenin dışında başka bir promosyon talebinde bulunulamayacağını, ayrıca protokolde günün şartlarına göre promosyon güncellemesi yönünde taraflarca kabul edilen herhangi bir maddenin de bulunmadığını belirtilerek promosyon güncellemesi teklifimize soğuk bakmıştır.”

Bu protokolün getirdiği kayıplarla bütün çalışanların cezalandırılması doğru da değildir, etik de değildir.

Bunun yanı sıra yakın tarihte diğer il ve ilçelerde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde anlaşma süresinin kısa ve promosyon miktarının daha yüksek belirlendiği görülmektedir. Bu nedenle banka promosyon ihalesinin çalışanların lehine arttırılarak, yeniden değerlendirilmesi kaçınılmaz olmuştur.

Hayatın her alanında ve her kurumda değişen ekonomik şartlara göre - bağlayıcı sebepler olsa bile – yeni düzenlemeler ve güncellemeler yapılmıştır ve yapılmaya devam edilmelidir. İlgili banka yöneticilerini akla ve adalete davet ediyor maaş ve ücretlerle ve diğer bankacılık işlemleriyle Bankaya vermiş olduğumuz ekonomik katkının karşılığını istiyoruz.

Mart 2022’de yapmış olduğumuz maaş promosyon güncellemesi ve fesih talebimizi Ağustos 2022’de tekrar ediyor, sonuç alıncaya kadar da değişik mecralarda mücadeleye devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Milli Eğitim ve Üniversite Camiasına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur."

TES KARAMAN ŞUBESİ