Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, yaptığı açıklamada, “Sendikamız Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), hepinizin bildiği gibi ulaştırma işkolunda kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını korumak üzere kurulmuş ilk sendikadır. Çoğu kişinin “memurun sendikası mı olur?”, ‘‘Sendika kurmak yasaktır.” dediği zamanlarda büyük zorlukları göğüsleyerek ve bedeller ödeyerek kurulmuş ve o günden bu yana ulaştırma emekçilerinin gerçek sesi olarak faaliyetlerini yürütmüştür.

Sendikamız; özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, “mezarda emeklilik”, bütçe, zorunlu tasarruf nemalarının geri ödenmesi, Grevli Toplu Sözleşmeli Sendika Yasası başta olmak üzere akla gelen gelmeyen tüm alanlarda kamu emekçilerinin hak ve çıkarları için mücadele ettiği bir tarihe sahiptir.

Sendikamız; demiryollarının parçalanması, işyerlerinin kapatılması, taşınmazlarının peşkeş çekilmesi, Gar ve İstasyonların kapatılması, personel sayısının azaltılması, taşeronlaştırma, esnek çalışma ve benzeri yanlış karar ve uygulamalar karşısında bilimsel, akılcı ve doğrudan yana bir duruş sergilemiştir.

Sendikamız: demiryollarında, siyasi kadrolaşmanın artan bir şekilde yaşanması ile liyakatsiz ve hülle atamalar karşısında hakkı yenen, mağdur edilen çalışanların yamnda olmuş, doğru bir personel politikasının hayata geçirilmesi gerektiğim, bilgili, birikimli, tecrübeli kişilerin hak ettiği yerlere gelmesi gerektiğini savunmuştur.

Bu amaçla; kimi zaman hukuksal mücadele vererek adliye önlerinde olduk, kimi zaman raylarda yürüdük, nerede haksızlık, nerede hukuksuzluk varsa hep karşısında olduk.

Biz mücadele derken, yandaş sendika ve demekler ise kapalı kapılar ardında başka hesaplar peşinde koştu. Ne demiryollarının ne de personelin gerçek soranları onların sorunları olmadı.

Adaletsizin, haksızın, fırsatçının, fesatm tekerine çomak sokan olduk.

işte bu nedenle; demiryollarında hak ettiği yere gelmesi gereken kadrolar yerine bilgisi, birikimi, tecrübesi olmayan, siyasi yakınlıklarını kullanarak unvan alan ve çoğunlukla demiryolculuğu bilmeyen, hak etmeden atanan yöneticiler tarafından BTS düşman ilan edilmekte, BTS üyeleri haksızlığa uğramaktadır.

Bugün geldiğimiz noktada; bu kadroların yaptıkları ilk iş öncelikle BTS üye ve yöneticilerini »indirmeye, korkutmaya çalışmakla birlikte kendi kadrolaşmalarını yapmak olmuştur.

İşte bu nedenle, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 11 Mayıs 2020 tarihinde alınan kararla; 13’ü radikamız üyesi 29 demiryolu çalışam sürgün edilirken aynı tarihte Yandaş Sendika üyesi 53 alışandan bir kısmı kendi istedikleri yerlere atanırken bir kısmı ise yasa ve yönetmeliklere aykırı bir [kilde hülle atamayla görevde yükseltilmişlerdir.

Bu haksız, hukuksuz ve adaletten uzak kararın geri alınması amacıyla 11 Mayıs 2020 tarihinden bugüne kadar yaptığımız tüm girişimlere hiçbir olumlu cevap verilmezken, 27 Mayıs tarihinde ise Sendikamız Merkez Yürütme Kurulu üyesi Rıza Ercivan ile Sendikamız eski Genel Başkanlarından Yavuz Demirkol'un kendi istekleri dışında işyerleri değiştirildi. Yani sürgün edildiler.

Sürgün edilenler arasında; kendisi ve aile bireyleri arasından kanser hastası, felçli ve ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak durumda olanlar bulunurken, yine Merkez Yürütme Kurulu üyemiz, Şube Başkanımız ve İşyeri Temsilcilerimiz sendikal güvenceye sahip olmalarına rağmen yasaya aykırı bir şekilde sürgün edilmiştir.

Yapılan bu hukuksuzluğa sessiz kalmak, kabullenmek demektir, başka hukuksuzlukların yaşanmasının önünü açmak demektir, yaşanacak mağduriyetlere göz yummak demektir.

Sendikamız bu kararın geri alınması amacıyla her türlü hukuki ve fiili mücadeleyi sürdürme kararlılığındadır.

İşte bu nedenle; Sendikamız tarafından bu sürgün kararının geri alınması amacıyla; kamuoyu oluşturmak, ilgili kuramlara sesimizi duyurmak ve toplumu bilgilendirmek üzere "Sürgünler Geri Alınsın!” adı altında demiryollarında yürüyüş karan alınmış ve bugün de yollardayız.

Bugüne kadar sesimizi duymayanlara duyurmak için 2 Haziran Salı günü İzmir, İstanbul, Adana ve Diyarbakır’dan yola çıkarak 4 Haziran Perşembe günü Ankara’da olunacak ve TCDD Genel Müdürü ile görüşülecektir.

Ulaştırma emekçileri, dostlar ve sendikal mücadelemize sıcak bakan fakat üyemiz olmayan tüm arkadaşlara şunu belirtmek isteriz ki; bugün adaletten uzak, haksız ve hukuksuz bu kararın durdurulmaması önümüzdeki süreçte BTS üyeleri ile birlikte tüm çalışanlarının her an istekleri dışında başka işyerlerine gönderilecekleri yeni hukuksuzlukların yaşanacağı anlamına gelmektedir.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası olarak, yaşanan bu haksız hukuksuz karar karşısında tüm çalışanları birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Gelin sürgünlere karşı birlikte mücadele edelim” dedi.