AFAD Karaman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından camilerde Cuma namazı öncesi cemaate afet farkındalık eğitimi verildi.  Namaz öncesi AFAD ekipleri cami girişinde vatandaşlara bilgilendirici el broşürü ve maske dağıttı.

Eğitimde cemaate bilgilendirmede bulunan AFAD Eğitmeni Tayyar Küçükyılmaz: “Bugün sizlerle afetlere karşı farkındalık oluşturmak için birlikteyiz.

Deprem, heyelan, sel, kaya düşmesi gibi tabiat olayları, kainat var olduğu günden beri meydana gelmiştir ve gelecektir de... Burada esas olan, Allah'ın insana bahşettiği akıl nimetiyle kendisini felaketlere karşı korumasını ve gerekli önlemleri almasını bilmesidir. İnsanın başına gelen birçok hastalık kendi hataları yüzündense, afetlerin kötü neticelerinin önemli bir kısmı da yine insanların kendi hata ve ihmal zincirlerinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde yıkılan birçok binanın insan hatalarından kaynaklandığını görmekteyiz. Bizler müminler olarak tedbirimizi aldıktan sonra Allah'ın takdirinin gerçekleşeceğine iman etmekteyiz. Allah'ın yoktan var ettiği kainattaki düzen ve işleyiş gereği, doğada meydana gelen olaylar sebep-sonuç ilişkisi içinde meydana gelmektedir. Bir Müslüman afetlere karşı gerekli tedbirleri alıp, takdiri Allah’a bırakmalıdır, bunu yapmazsak afetlere davetiye çıkarmış oluruz. Bu yüzden İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi devletin bazı kurumlarının afet ve acil durumları önlemeye, afetlerin zararlarını azaltmaya yönelik çalışmaları bulunmaktadır.

 İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, afetlere dirençli toplum oluşturmak ile toplumda önlem alma kültürünü geliştirmek ve afet öncesi, sırası ve sonrasına ilişkin bilgi ve becerileri kazandırma, tutum ve davranışları değiştirme sorumluluğuyla çalışmalarını yürütmektedir. Bu hedefler doğrultusunda, AFAD Başkanlığımızca 2021 yılı "Türkiye Afet Eğitim Yılı" olarak belirlenmiş ve tüm illerimizde "Afet Eğitim Seferberliği” başlatılmıştır. Bu kapsamda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü toplumun her kesimine ulaşmak ve farkındalık oluşturmak için eğitimler ve faaliyetler düzenlemektedir. Çünkü her türlü tehlikenin getireceği zararlardan korunarak yaşamak için afet bilincine sahip olmamız gerekmektedir.

Doğa, teknolojik ya da insan kaynaklı afetler sonucunda ortaya çıkabilecek kayıp ve zararların, can, mal-mülk ve çevre açısından çok büyük boyutlarda olabileceği bilinmektedir. Ülkemiz, başta depremler olmak üzere heyelan, sel, kaya düşmesi, çığ, yangın ve kuraklık gibi afetlere dönüşebilecek tehlikelerle de karşı karşıyadır. Meydana gelen afetler büyük ölçüde can ve mal kayıplarına, yaralanmalara, ekonomimizin etkilenmesine yol açmaktadır.

Türkiye 5 deprem risk bölgesine ayrılmakta olup, nüfusun %98’i, topraklarımızın da %96’sı deprem riski altındadır. Deprem konusunda alacağımız her bilgi bize ülkemizin neredeyse her noktasında hazırlıklı olmayı sağlayabilir. Çünkü depremler aniden gelişir, yeri ve zamanı belli değildir. Başka şehirlerdeyken de depremi yaşayabiliriz o yüzden depreme ülke olarak hazırlıklı olmalıyız. Karaman 5.deprem risk bölgesindeyken 4.ncü deprem risk bölgesine yükselmiştir. İlimizde de aktif faylar bulunmaktadır ve en yakın örneği geçtiğimiz günlerde Kurtderesi’nde yaşanan 3.1’lik depremdir. Ayrıca Karaman’da afet türü olarak en fazla, merkeze bağlı bazı köyler ve Ermenek İlçesi’nde kaya düşmesi ve yine merkeze bağlı bazı köyler ile Sarıveliler ve Başyayla İlçesi’nde ise heyelan sıkça yaşanmaktadır. Müdürlüğümüz bu köyler ve İlçelerde bahse konu olan afetlere yönelik önlemler almakta ve iyileştirme çalışmaları yürütmektedir. Afetlere hazırlıkta toplumun her kesiminin kendi sorumluluğunu üstlenmesi ve zaman kaybetmeden yapılması gerekenleri tamamlaması gerekmektedir. Afetlere dirençli yapılarda yaşamak afetlere hazır olmak için yeterli değildir. Bireysel olarak yaşam alanlarımızda muhtemel her tehlike için risklerimizi azaltmamız gerekmektedir. Afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için önceden aile afet planı yapmak, ailemizde kimlerin, ne zaman, nerede, nasıl davranacağını belirlemek çok önemlidir. Binamız ve zemini ile ilgili alacağımız önlemlerin yanı sıra evimizde de bazı önlemler almamız gerekecektir. Binanın kendisi olası bir sarsıntıda hasar görmemiş olsa bile evin içindeki eşyalar, cihazlar yaralanmalara, can kayıplarına veya yangın gibi diğer istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Evde alınacak basit tedbirler ile (eşyaların sabitlenmesi, yer değiştirilmesi gibi) risklerimizi azaltmak mümkündür. Ayrıca kendimizi, ailemizi ve evimizi afetin yol açacağı ekonomik zararlardan korumak için alabileceğimiz en temel önlem, evimizin sigortasını yaptırmaktır. Sigorta yaptırarak, depremde hasar gören veya yıkılan evlerinizin zararını karşılayabilirsiniz. Bu sayede hayatınız daha çabuk normale dönecektir. Ev kiralarken ve satın alırken Zorunlu Deprem Sigortası’nı hepimiz yaptırmak zorundayız, buna ek olarak istersek yaşadığımız bölgedeki risklerimize göre yangın, sel, heyelan gibi afetlere karşı da geniş kapsamlı konut sigortaları yaptırabiliriz.

Özellikle deprem veya başka afetlerden sıkça etkilendiğimiz bir yerde yaşıyorsak, afetten hemen sonra ihtiyaç duyabileceğimiz eşya ve malzemelerin bulunduğu bir afet çantamızın olması çok önemlidir. Bu çanta kolay ulaşılabilir bir yere konulmalıdır. Afet ve acil durum çantası hazırlanırken ailemizde engelli, küçük çocuk ya da yaşlı ve kronik hastalar varsa bu kişilerin özel ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Afet öncesi hazırlıklara ek olarak olası bir afet ve acil durum sonrası aile fertleri ile buluşacağımız toplanma alanlarını e-devlet üzerinden öğrenmemiz afetlere hazırlıklı olmak için önem arz etmektedir.

Bütün bu bahsedilen afet öncesi hazırlıklar dışında afetler sırasında nasıl davranmamız gerektiği çok önemlidir. Öncelikle afet olduğunda panik olmamalıyız. İnsanlar deprem sırasında genellikle paniğe kapılıp, donup kalmakta ya da bilinçsizce kaçışmaktadır. Sarsıntı hissedilir hissedilmez ÇÖK–KAPAN–TUTUN pozisyonu alarak, hedef küçültmek ve tehlike geçene kadar aynı pozisyonda kalmak gerekmektedir.

Son olarak, afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afetlere daha dirençli hale getirebilmek için herkesi AFAD gönüllüsü olmaya çağırıyoruz. AFAD gönüllüsü olarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında AFAD’a destek olarak toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayabilirsiniz. Bugün sizlerle paylaştığımız bilgileri çok daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun için lütfen bu bilgileri sizler de çevrenizdeki kişilerle paylaşın ve eğitimlere katılması konusunda yönlendirici olun. Dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyor, Hayırlı Cumalar diliyoruz” dedi.