Karaman Kent Konseyi Başkanlığı ve Özel Karaman Uyum Rehabilitasyon Merkezi tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği düzenlendi.

Atatürk Parkına çelenk sunulması ile başlayan program, İsmet Paşa Caddesi’nden Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanına kadar yürüyüş ile devam etti.

Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında devam eden programda konuşma yapan Kent Konseyi Başkanı Ali Konukseven, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, biz otizmliler ile Türkiye olarak Kent Konseyi olarak yeni tanışıyoruz. Karaman’da engel oranı %40’ın üzerinde, 3 bin 200 tane kayıtlı kardeşimiz var. Şu anda 96 kişi Karaman merkezde toplam 120 civarında otizmli çocuğumuz var. Kent Konseyi engelli meclisi olarak engel durumlarına göre şu andaki hedefimiz hepsine ayrı ayrı kategorilerde ayrıştırmak. Sebebi her engelli kardeşimizin ihtiyacı isteği farklı, biz onları yakinen gördük. Engelli ailelerimiz 1 sene evvel bana kendi evimizde bile orta katta oturamıyoruz, çocuklarımız çok hareketli, kiraya ev vermiyorlar, biz bunun sonucunda TOKİ başkanıyla görüştük. 23 tane ev ayırdılar bize 150 metre kare, zemin kat istiyoruz dediler ailelerimiz, biz tabi çok hızlı olacağını bilemedik. 11 tanesi otizmli ailelerimiz tarafından alındı. Otizmli kardeşlerim çok hareketli bir noktaya odaklanıyorlar bunu en iyi ailelerimiz bilir. Anne ve babalar çocuklarını durdurmakta zorlanıyor. Bunun en önemli tedavisi eğitim buda sürekli bir eğitim bunun sonucunda da önemli bir mesafe alınıyor. İl Spor Müdürlüğü ile de bir protokol imzaladık. 2 çocuğumuza bir öğretmen, Karaman’da 17 tane hocayla 3 ay çalıştık. Otizmli ailelerin başkanı Canan hanıma da teşekkür ediyorum. O kardeşimizin sayesinde Kent Konseyinin önderliğinde bir proje verdik Kalkınma Bakanlığımıza. Bakanımız Lütfi Elvan Bey’e de çok teşekkür ediyorum. KOP’tan bize bir proje çıktı. Konya Ovası Projesinde Spor Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üniversite hep beraber başlayacağız.” dedi.

“EN ÖNEMLİ PROBLEM EĞİTİM”

Konukseven, otizmli çocuklara nasıl davranılması gerekildiğini bilmek olduğunu söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti;

“Yazın yeni projelerimiz devam edecek. En önemlisi çocuklardan evvel Otizmli çocuklara nasıl davranılacağını bilmek. İstanbul’dan hoca getirip eğitim aldıracağız. Belediyenin karşısında 2 katlı engelli evimiz var. Orada filografi kursumuz devam ediyor. Satranç kursuda açtık. Çocuklarımız otizmli gitmeyelim diye kimse düşünmesin 1 kişi de olsa, spor müdürümüz ile de görüştüm yeni bir anlaşma imzalayacağız yazın inşallah sizlere biraz faydamız olacak. Canan hanımla görüştüm ailelerin en önemli sorunları ne? En önemli problemde eğitim çıktı. Bugünkü yapmış olduğumuz etkinlik otizmli çocuklarımız için dikkat çekmektir. Hepimizin çocuğu engelli olabilir herkesin empati kurması gerekiyor hepimiz birer engelli adayıyız.”

Program, Kent Konseyi Başkanı Konukseven’in konuşmasının ardından, Müftü Muhammet Lütfi Ketenci’nin duası, pasta kesimi ve eğlence eşliğinde sona erdi.