Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan yürütülen ‘KOP Bölgesi’nde Okuma Alışkanlığı ve Kültürünün Artırılarak Sürdürülebilirliğinin Sağlanması’ amacıyla düzenlenen çalıştaydan önemli sonuçlar çıktı.

KOP İdaresi’nin, birbirinden farklı birçok alanda faaliyet yürüttüğünü ancak hangi sektör olursa olsun faaliyetlerin tüm odağında insanın yer aldığına dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, çalıştaydan çıkan sonuçlara göre okuma kültürüne yönelik yürütülecek projelerin şekillendirileceğini söyledi.

“ÇALIŞTAYDAN ÇIKAN SONUÇLAR BİZE YOL GÖSTERECEK”

KOP İdaresinin son yıllarda eğitim, kültür ve sosyal konulara bütçesinden daha fazla pay ayırdığını kaydeden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, sosyal içerme ve sosyal kalkınma projeleri kapsamında insan hayatına dokunan ve yaşamları değiştirmeye yönelik faaliyetlerini her geçen yıl daha da çeşitlendirildiklerini ifade etti. 

Kısa adı “KOP Okuyor” olan “KOP Bölgesi’nde Okuma Alışkanlığı ve Kültürünün Artırılarak Sürdürülebilirliğinin Sağlanması Projesi” kapsamında Ekim ayında düzenlenen Çalıştaydan çıkan sonuçları değerlendiren Başkan Bostancı şunları söyledi:

“Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları ile KOP Okuyor Projesinin uygulandığı kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, UNİKOP Üniversitelerinden akademisyenler, öğretmen ve öğrencilerden oluşan geniş bir katılımla düzenlediğimiz çalıştay kapsamında bir sonuç raporu hazırlandı. Web sitemizde de yayınlanan raporda; okuma alışkanlığını artırabilmek ve bu kültürün devamlılığını sağlayabilmek adına okul öncesi dönemdeki çocuklar için kitap okumanın cazip hale getirilmesi birinci öncelikli sonuç olarak ortaya çıktı. Bu kapsamda özellikle çocuk kütüphanelerinin kurulması proje önerisi olarak sunuldu. Ayrıca ilköğretim 1. sınıftan başlayarak çocuklara okuma kültürü kazandırma bağlamında, okullarla ve kurumlarla işbirliği içinde daha çok araştırma yapılması, ortak projeler yürütülmesi, toplumun okuma kültürü konusunda aydınlatılması için çalışmalar yapılması önerileri sonuç raporunda yer aldı. Çocukların ev ortamında kitap okumalarını sağlamak adına ailelerin okuma kültürü almalarının gerekli olduğu da vurgulandı. Çalıştaydan çıkan sonuçlar bizim için yol gösterici mahiyette olup KOP Bölgesinin eğitim ve kültür alanında yapılacak çalışmalarda faydalanılması gereken bir kaynak özelliği taşımaktadır. Bölgemizde destekleyeceğimiz projelerimizi bu çıktılara göre şekillendireceğiz. Hz. Mevlâna, Hacı Bektaş-ı Veli, Nasreddin Hoca gibi evrensel değerler yetiştiren münbit KOP Bölgemizdeki okuyan, yazan çocuklarımızı, gençlerimizi bu çalışmalarla desteklemek, onların ülkemize, insanımıza faydalı insanlar olarak yetişmesine bir nebze de olsa katkı sağlamak en büyük amaçlarımız arasındadır. Bu vesileyle projeye her zaman katkı ve destek veren başta Kalkınma Bakanlığımız olmak üzere bölge valilerimize, il müdürlerimize, akademisyenlerimize, proje yürütücülerimize ve okuyan-yazan bir nesil için birlikte çalışan herkese teşekkür ediyorum.”

* KOP Okuyor Projesi “Okuma Kültürü ve Farkındalık Çalıştay Raporu”na ulaşmak için tıklayınız.