Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan dernek başkanı Necmettin Ertunç; “Belçika Malinois Irk Standartları İş ve Spor Köpekleri Gelişim Geliştirme (MALİNOSDER) derneğini kurmakta ki amacımız, Türkiye de iş ve spor yapabilecek ‘’Belçika Malinois İş ve Spor Köpeklerini bir çatı altında toplamak, gelen her türlü talepleri değerlendirmek, çözüm üretmek, köpeklerin kayıt altına alınarak soyağacı (Şecere) belgesi vermek, ırkı kayıt altına alarak yaygınlaştırılmasını sağlamaktır.

Derneğin görevlerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

Dernek toplumun ve kamunun yararına bu ırkı en iyi şekilde korumak, üretmek, eğitmek yerli ve milli adımlarla yaygınlaşmasını sağlar.

Uygun gördüğü kişilere (üretici izin belgesi, hakemlik belgesi, danışmanlık yetkisi) belgesi, pansiyon hizmeti, temel itaat, ileri itaat ve bodyguard eğitimi verilme hizmetini, bu eğitimi verebilecek kişilere eğitici belgesi verir.

İlgili bakanlık ve devlet kurumlarıyla gen araştırması yapan üniversitelere bağlı bu işlerde uzmanlığını kanıtlamış kişilerle hayvan haklarının korunması için çalışma yapan dernekler, federasyonlar, gönüllü köpek severlerin bir araya toplanmasını ve birlikte faaliyet göstermesine zemin hazırlar.

Toplumun ve dernek üyelerinin sağlıklı, uygun yavru ve damızlık temini için gerekli görevleri üstlenir. Irkı korumayı ve üyelere ırk hakkında sağlıklı üretim ve danışmanlık hizmeti verme amacıyla yola çıkmıştır.

Özellikle afet bölgelerinde arama-kurtarma ve koruma faaliyetlerinde kullanmak, bu konularda gerekli bilgi ve becerileri kazanmak için gerekli olan eğitimleri vermek suretiyle eğitmenler eşliğinde kurs, seminer, konferans, yarışma ve etkinlikler düzenler.

Derneğimizin çatısı altında bulunan köpekler Uluslararası Federasyona kayıtlı olup, secereli köpeklerdir. Gerek beslenmesi gerekse yaşam alanları oldukça hijyenik ve sağlıklıdır. Derneğin manevi amacına değinmek gerekirse, bu iş ve spor köpeklerinin yurt dışından binlerce eurolara ithal edilip  görev köpekleri yapmak yerine, yerli ve milli adımlarla bu ırkın eğitilip, üretilip kendi ülkemize çok daha kaliteli ve daha az maliyetli yavrular sunmaktır. Örneğin, çok yetenekli bir yavrunun AFAD kurumu tarafından yetiştirilip deprem bölgelerinde depremzede kurtarması bizi en çok mutlu eden ve gönül verdiğimiz bu ırkı daha çok sevmemize ülkemiz için canla başla uğraşmaya neden olan işlerdir” dedi.