Özel Karadağ Kolej Rehberlik Öğretmeni Funda Ün;

"Öğrencilerimiz bilgilerini arttırdığı, becerilerini geliştirdiği, uzun, yorucu ve keyifli bir yılı geride bırakıyor,uzun bir eğitim-öğretim yılı ve kış mevsiminden sonra okulların kapanması ve yaz tatiline girmenin sevincini yaşıyor.Emeklerinin karşılığını alacakları karneleriyle birlikte heyecanla evlerine gelecekler. Peki; bu özel günde çocuklarımıza nasıl davranmalı, yaz tatillerini en verimli şekilde nasıl planlamalıyız?

Öğrencilere yaz tatillerini nasıl geçirmek istedikleri sorulduğunda çoğu  “ Hiçbir şey yapmadan, uyuyarak, televizyon izleyerek, bilgisayarda oyunlar oynayarak ve arkadaşlarımla oyun oynayarak.” der.

Çoğu ebeveyne, yaz tatil ile ilgili en büyük sorunun ne olduğu sorulduğunda, “Çocuklarımın fazla uyuması, devamlı televizyon izlemesi ve bilgisayar başında oyun oynaması ve hiçbir şey yapmaması.” diye cevap verir. Bu sorunları çözmek zorlayıcı olabilir, ancak yapılabilecek en iyi şey, müşterek planlama ile tatili hem ebeveynin hem de çocuğun birlikte yaşayabileceği şekle getirmektir. Uzmanlara göre, yaz döneminde konu tekrarı yapmamak, öğrencinin o yıl öğrendiklerinin ortalama yüzde 80’ini unutmasına neden oluyor. Çocuğun kitap okumaması da okuma hızını en az o kadar düşürüyor.

Ortalama 9 ay boyunca okula giden bir çocuğun yaz döneminde sadece masa başı çalışmasıyla öğrenmesini veya öğrendiklerini tekrar etmesini beklemek ise ona yapılan çok büyük bir haksızlık!Çocuklar, yaz tatilini keyifli ve verimli kılmak için ebeveynlerinin yardımına gereksinim duyarlar. Aksi takdirde çocuğun dışında planlanan yaz tatili bir dayatmadan öteye gidemez ve çocuğu severek ve isteyerek yapmaktan alıkoyar. Bu da iyi bir planlama gerektirir. Yaz tatili planlanırken dinlenmeye, gezmeye ve eğlenmeye vakit ayrılırken dönem içinde akademik başarısı düşük derslerin telafisi de göz önünde bulundurulmalıdır Bu planlama yapılırken şunlara dikkat etme de fayda vardır:

Öncelikle öğrencilerin tatile ihtiyaçları vardır. Derssiz geçen bir zaman dilimi sunulması gerekir.

Yaz ayları çocukların sanat, spor ve sosyal açıdan geliştirebilmeleri için fırsat niteliğindedir.

Sene boyunca akademik yönden başarısız derslere ayrılacak ideal zaman haftanın 3 ila 5 gününün 3-4 saatini diğer aktivitelerden bağımsız olarak ders çalışmaya ayırmaktır.

Yaz tatili boyunca öğrencilerin yaşlarına göre kitap okumalarını teşvik etmek çok önemlidir.

Televizyon izlemeyi ve bilgisayar başında oyun oynamayı sınırlandırmak gerekir.

Öğrenciler, yüzme, basketbol, voleybol gibi sportif faaliyetlere yönlendirilebilirler.

Ailece yapılabilecek geziler planlanabilir.

Yeni bir sınıfa geçen çocuklar tatilde konu tekrarları yaparak, eski bilgilerini sağlamlaştırma fırsatı yakalayabilirler ve yeni bir döneme daha donanımlı başlarlar.

Prensip olarak, “tatil” denince, “hiçbir şey yapmadan oturmak” anlaşılmamalıdır. Tatilin değeri, kişi her zamanki rutininden farklı bir şeyler yaptığı veya hobileriyle uğraşıp vücudunu ve beynini dinlendirdiği zaman anlaşılır. Bu anlamda, çocukların da tatilin tamamını bomboş oturarak, uyuyarak, televizyon veya bilgisayar başında geçirmelerini tavsiye etmiyoruz.

Tatil planlandığı zaman keyifli ve verimli geçer. Plan, belirlenen hedefe sizi daha da yaklaştıracaktır. Mutlu, huzurlu, sağlıklı ve başarılı bir tatil olması dileğiyle" dedi.