İnternetten alışveriş yaptınız, ödemeyi aldıkları halde ürünü göndermediler , daha fazla para istediler ya da online alışveriş yapmadığınız halde istemediğiniz bir ürün gönderildi , bir hukuk firması tarafından sürekli icraya verilmekle tehdit ediliyorsunuz vesaire… O zaman siz de dolandırıcıların hedefi halindesiniz.

Cep telefonu, bilgisayar,internet bankacılığı, Facebook, Instagram, Twitter  gibi uygulamalar üzerinden kötü niyetli kişiler haksız kazançlar elde etmekte ve insanları mağdur konuma düşürmektedirler. Türk Ceza Kanunu’nun 157.maddesinde dolandırıcılık suçunun cezası “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilir”. şeklinde belirlenmiştir.  Bu suçun basit halinin cezasıdır. Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunda failin bilişim sistemlerini ve banka, kredi kurumlarını araç olarak kullanması kendisine kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle bu husus dolandırıcılığın nitelikli halleri arasında düzenlenmiştir. İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık suçu bilişim teknolojileri kullanılarak gerçekleştirildiği için bu suç dolandırıcılığın yanı sıra siber suç olarak da değerlendirilir. Bir siber suç türü olan dolandırıcılık adi dolandırıcılık olarak değil nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirilen bir suç türüdür.

Tüketici olarak sizlerin e-ticaret siteleri tarafından internet alışveriş dolandırıcılığı suçuna maruz kalmamanız için dikkat etmeniz gereken husus mesafeli satış sözleşmesi olacaktır. Güvenilir alışveriş sitelerinde çoğunlukla mesafeli satış sözleşmesi alışverişin tamamlanmasıyla kurulmuş olmaktadır. Tüketici bu sözleşme ile cayma hakkına sahip olacaktır. Böylelikle herhangi bir ceza şartı ödemeden ve gerekçe bildirmeden ürünü iade edebilecektir.

Peki bu online alışveriş dolandırıcılığı suçu sizin de başınıza geldi diyelim, şikayeti nasıl yapılacak?

Öncelikle mutlaka bir bilişim avukatıyla süreci yürütmeniz ve bu durumdan şikayetçi olmanız ve elinizde bu durumla ilgili belgelerinizin ( ekran kayıtları, fiş, fatura vs. ) olması gerekiyor. Dolandırıcılık suçlarına ilişkin şikayet başvuruları Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılabileceği gibi kolluk birimlerine, mahkemelere ve ilgili diğer kurumlara da yapılabilir. Aynı zamanda Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bilhassa internet aracılığı ile işlenen dolandırıcılık gibi suçlar ile mücadele maksadına yönelik olarak “Siber Suçlarla Mücadele Birimi” kurulmuştur. Siber suçların ihbarı ise emniyete bizzat giderek yapılabilir ve ya https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/Ihbar.aspx adresinden online yapılabilecektir.