Programa, Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Temsilcileri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Temsilcileri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Şube Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, gazetecilere yaptığı açıklamada; “Karaman’a geldiğim andan itibaren, tarımsal alanda ilimizdeki müthiş potansiyeli ortaya çıkarmak adına ekibimizle beraber güzel işler yapmaya gayret ediyoruz. İlimizdeki özellikle coğrafi yapının getirdiği avantajları ortaya çıkarmak için farklı alternatif ürünler üretmeyi gayret ediyoruz. Özellikle Göksu Taşeli Havzamızdaki arazi şartlarının suni yetersizliğini tuvalef yapının getirdiği olumsuz şartları en aza indirecek ve bu şartlarda en yüksek verimi ve karları elde edecek şekilde üretim denemeleri yapıyoruz. Alternatif ürün olarak değerlendirdiğimiz ürünlerden bir tanesi de çilek yetiştiriciliği. İlimizde Göksu Taşeli Kalkınma programı kapsamında hem ilimizde hem de ilçelerimizde 9 adet örnek bahçe tescil ettik. Burası daha ilk senesi. İlk sene olmasına rağmen çok güzel bir gelişme kaydettiler. Çiftçilerimiz birim alanlarında çok ürün kaldıracağı, çok para kazanabileceği ürünleri ilimizde yetiştirmeyi gayret ediyoruz. Özellikle buraların seçilmesinde temel neden pazarcı sistemine yakın olan insanımızı buna alıştırmak. Bir de buranın rakımı yüksek olduğu için sahil şeritlerinde ürünlerin bittiği anda burada çıkacak yeni ürünün pazarlaması anlamında yüksek fiyattan sağlamak amaçlı. Güzel bir başlangıç yaptık. Proje kapsamında bu örnekten sonra önümüzdeki yıllarda onlarca yüzlerce bahçeler kurulacak. Çiftçilerimiz buna büyük adapte olup talepte bulunacaklarını tahmin ediyoruz.

Bu proje kapsamında sadece çilek yok. Kiraz bahçesi kurulması, bağların tesisi, seraların kurulması gibi birçok programımız var. Bu bölgemizin çiftçisinin kalkınması için her türlü çalışmayı ve yeniliği insanımıza getirip öğretmeye, yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Tarla sahibi Hasan Hüseyin Önal’da, yetkililerin teklifi ile değişiklik olsun diyerek yetiştiriciliğe başladıklarını, diğer çiftçilerin de talepleri arttığını ve memnun olduklarını söyledi.

Programda, katılımcıların çilek tarlasında inceleme yapmaları ile sona erdi.