Aynı anda hem cennet hem de cehennem yaşanmaz.
Cenneti yaşadıktan sonra cehennem yaşanabilir.
Cehennemi den sonra cennet yaşanmaz çünkü canın olmaz.
Karaman turizmi denildiği zaman ilk akla gelen ve karamana gelen turistlerin uğramadan gitmedikleri yer Taşkale’dir.
Maalesef son zamanlarda turizm için planlanan ve yapılan yatırımlara karşın mevcut mermer ocaklarının tahribatı devam ederken yeni mermer ocakları için büyük bir iştahla çalışmalar devam ediyor. Yani cehennemden sonra cennet olmaz, doğaya verilen tahribatlar asla geri gelmez.
MERMER VE TAŞ OCAKLARININ TAHRİBATLARI
1-Arazilerin fiziksel yapısı bozulmakta, toprağın erozyonu hızlanmaktadır.
2-Yer altı ve yer üstü su dengesi bozulmakta, yer altına su sızmasını engellemekte.
3-Tarım ve orman alanları mermer ve taş ocaklarının tozları nedeniyle, toprağı nemi azalmakta toprak kurumaktadır yer altı suyu kirlenmekte ve azalmaktadır, Mermer tozu bitki yapraklarında stomları kapatır ve bitki zayıf düşer parazitler bitkiye hücum eder ve bitki ölür, bitki yapraklarında solunum ve fotosentezi engeller, döllenmeyi önler ve meyve verimini azaltır. Çevrede arıcılık faaliyetlerine zarar verir zarar görmekte.
4-Patlamalarla su kaynakları kaybolmakta gürültü kirliliği oluşmaktadır.
5-Ağaç kurdu misali dağlar ve tepeler adeta kemiriliyor.
6- Orman ve bitki örtüsü, sonrada toprak katmanı ortadan kaldırılıyor.
7-Tarım alanları zarar görüyor.
8-Çevreye yayılan tozlar, çevrede yaşayanlara zarar veriyor.
9-Tarım alanlarına, derelere gelişi güzel atılan pasalar, çamur atıkları çevreyi ve su kaynaklarını kirletiyor.
10 Terk edilen mermer ocakları geride büyük çukurlar oluştuğundan hayvanlar ve insanlar tehlike altında kalıyor.
11Mermer ocakları yerel iklim ve mikro klimasında değişmelere yol açmakta ,topraktaki canlıların yok olması, nemli ve verimli toprakların kaybı ile abiyotik minerallerin, faunanın etkilenmesi ,toprak suyunun kaybıyla ağaçların büyümeleri olumsuz etkilenmektedir.
12-Dağlık ve tepelik arazideki ormanlar ve bitkiler su da üretirler.
13-Yere düşen yağış, gözenekli orman toprağından sızarak ana kaya çatlak sistemine, oradan da kayalıkları, derelere ve yer altı suyuna ulaşır. Mermer ocaklarıyla bu sisteme zarar verir.
14-Toprağın ana maddesi kayaçlardır. Kayaçlar olmazsa toprakta, bitkilerde, su da olmaz. Mermer ve taş ocaklarıyla kayaçlar yerlerinden kaldırıldığı için çevredeki toprak oluşumu da durmaktadır.
15- Taş ve mermer ocağı yakınında yaşayan insanlar, patlamalardan dolayı psikolojileri, huzurları bozulmakta.
16-Mermer ve taş ocakları yeraltından aşırı su çekimi olmaktadır. Özellikle orman ve bitki örtüsü yok olmakta ve ekolojik denge bozulmaktadır.
17- Özellikle Taşkale’de blok mermer üretimi yapıldığından arazinin fiziki yapısı bozulmakta birer su deposu olan kayaçlar ve ormanlar yok edildiğinden canlıların yaşama olanağı kalmamaktadır blok mermer üretiminin yüzde elli atık malzemedir; Bu malzemeler Maden atıkları yönetmeliğine göre gelişi güzel yerlere bırakılamaz.
18-Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin olduğu bölgelerde meraların, otlak alanlarının bozulması nedeniyle hayvan yetiştiriciliği can çekişmektedir.
19-Özellikle Taşkale’nin turizm bölgesi olması nedeniyle mermer ocaklarının derhal kapatılması gerekmektedir,
20-Mermerlerin taşınması köy yollarına büyük zarar vermektedir, köy yollarının tek şerit olması nedenle ve kamyon şoförlerinin kural tanımazlığı nedeniyle her gün büyük tehlikeler atlatılmakta ölümlü kazalara ramak kalmaktadır.
Bu sorun sadece Taşkale’nin sorunu değil bu sorun tüm bölgenin sorunudur Karamana su sağlayan su havzaları Taşkale ,Yeşildere Koraş Ağin köylerini çevreleyen dağlardan gelmektedir maalesef bu bölgeler mermer ocakları yüzünden yer altına yağmur ve kar sularının sızmaları engelleniyor, doğaya, yabani hayata verdikleri zararlar ölçülemez,
Karaman halkı kararını vermeli cennet mi? Cehennem mi?
25/07/2024 tarihinde saat 14.00’da Taşkale’de yapılacak ÇED toplantısına duyarlı insanları bekliyoruz.