Cuma: toplanmak manasına gelir. Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. Yapılan bu ibadet, o günü bayram günü değerine yükseltir.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir: Allah katında günlerin efendisi Cuma’dır. O kurban ve Ramazan bayramı günlerinden de faziletlidir. Cuma gününde şu beş özellik vardır:  
1- Hazret-i Âdem o gün yaratıldı.
2- O gün yeryüzüne indirildi.
3- O gün vefat etti.
4- O günde öyle bir an vardır ki, günah veya akrabalarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla kul Allah telâdan bir şey isterse Allah Teâlâ mutlaka onu verir.
5- Kıyamet o gün kopacaktır. Allah’a yakın hiç bir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgâr, hiçbir dağ ve taş yoktur ki, kıyametin kopmasına sahne olacağı için Cuma gününün heybetinden korkmasın.
Cuma, müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır. Hadis-i şeriflerde buyruluyor ki: Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.
 
Bugünün kutsallığı hakkında Yüce Allah şöyle buyurur:“Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın lütfünden rızık isteyin Allah’ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz.” (Cuma 9-10)Dünya işlerinden biraz uzaklaşıp ibadetimizle ne kadar çok rızkımıza kavuşacağımızın apaçık belirtilmesidir.
 
Musa aleyhisselam dedi ki: Ya Rabbi! Bana cumartesi gününü verdin, Muhammed aleyhisselamın ümmetine hangi günü vereceksin? Onlara Cuma gününü vereceğim, buyruldu. İlahi! Cuma gününün kıymeti ve sevabı ne kadardır diye sordu. Ey Musa! Cuma günü yapılan bir ibadete, cumartesi günü yapılan yüz bin ibadet sevabı vardır, buyruldu. Bunun üzerine Musa aleyhisselam, ya Rabbi! Beni Muhammed aleyhisselamın ümmetinden eyle diye dua eyledi. Yine Kur'an-ı Kerimde Cuma gününü bildiren ayet-i kerimeyi getirince, Cebrail aleyhisselam dedi ki, ya Muhammed 'aleyhissalatü vesselam'! Musa aleyhisselamın ümmeti eğer Cuma gününün kıymetini bilselerdi buzağıya tapmaktan, Yahudi olmaktan kurtulurlardı. İsa aleyhisselamın ümmeti de bilselerdi Hıristiyan olmaktan korunurlardı buyruluyor. Yahudilikten ve Hıristiyanlıktan üstün tutulan Müslüman’ın bayram günü Cuma günü bizlere nail olduğuna şükretmeliyiz.
 
Cuma günü yapılması uygun olan vazife: Güzel kokular sürünerek temizlenmek, boy abdesti gusül almak, temiz giyinerek namaz iştirak etmek, dua etmek, tövbelerde bulunmak gerekir.
 
Vakti şerifler hayrola cumanız mübarek ola…