İnsanoğlunun en güzel dönemi; saf, temiz duygularla ve hiçbir olumsuzlukla (hayat mücadelesi) karşı karşıya kalmadan yaşamını sürdürdüğü (genel manada, istisnalar hariç) bana göre ilk 10 yıldır, yani 0 - 10 yaş arası dönemidir.

Benim ilk 10 yılım (1960'lı yıllar) mahallemizin (FENARİ Mahallesi) orada bulunması nedeniyle Karaman'ımızın o zamanlar tek ana merkezi olan mini Karaman kent merkezinde geçti. Bütün günlük eylemler, işler, ticaret, stres atmalar, vakit geçirmeler o merkez etrafında oluşurdu. Bu bölge benim de çocukluk yıllarım olan 1960 ve 1970'li yıllarda bugünkü şehir parkı, belediye işhanı, PTT müdürlüğü, Semerciler Sokağı, Yunus Emre Cami, Aktekke Cami, Gazi Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu, Konya Caddesi, Orman dairesi, İstiklal İlkokulu'nu da içine alan bölgeydi.

O günkü küçük Karaman'da o günün Karaman'ında yaşayanlar günün büyük bölümünü bu lokasyonlar da geçirirlerdi. Hatta o zamanın ticaret erbabı ve bürokrat kesiminin iş dışında buluşma adresleri de birkaç yerle sınırlıydı.

Bunların en önemlisi de bizim mahallenin içerisinde yer alan bugünkü altı otopark olan Türk Dili Parkının olduğu yerdeki çok uzun yıllar ününü aynı isimle devam ettiren SUCUNUN KAHVESİ idi. Bütün Karaman'ın yaşam döngüsü Sucunun kahvesinde planlanır ve hatta kentin o dönemine damga vuran kişilikleri orada en hararetli oyunlarını oynarlar, sohbetlerini yaparlar akşam hava kararma zamanına yakında zaten küçük bir kent olan Karaman'da çoğunluğu daracık sokaklardan oluşan mahallelerde yürüyerek evlerine giderlerdi.

Hatta kış aylarında bu sokaklar sağ ve soldaki evlerin damları mecburen sokaklara küründüğünde insan boyunu aşan kar yığınları olurdu. O zamanlar kışlar şiddetli ve imkanlar çok kısıtlı idi. O karlar üç beş ay sokaklardan kalkmaz, erimez ve beni çok bunaltırdı. O yüzdendir galiba kış aylarını hiç sevemedim.

Burada bu yazımın bu bölümünü noktalarken yazımı okuyan, tebessüm eden, o günleri mutlulukla, özlemle anan dostlarımız, okurlarımız, arkadaşlarımız olmuşsa ne mutlu bana.

Ve derim ki “O döneme ait Sucunun Kahvesi, sebze pazarı, kasap hali, Atatürk Parkı, şimdiki PTT'nin de olduğu çarşı merkezine ait 1960-1970'li yıllara ait fotoğrafları olan aşağıdaki mail adresime gönderirlerse ve yazımla ilgili görüşlerini iletirlerse çok mutlu olurum.”

Selam ve sevgilerimle.