Öğretmenler günü nedeniyle bu haftaki yazımda Karaman'da eğitime sorunlarına değinmek istiyorum. ilimizin eğitim sorunlarına Fiziki durum,Öğrenci durumu , Personel durumu olmak üzere incelemeye çalışacağım.
Karaman'ın il merkezinde halen ikili ve kalabalık sınıflarda eğitim öğretime devam ediyor yıllardır ihmal edilen okul yapımı maalesef sorunların katmerleşerek devam etmesine neden olmuş, üstüne geçen yıllarda yapılan yanlış planlamaların sonucu da eklenince sorun daha da büyüyerek bugüne ulaşmıştır. Şehrin en merkezi yerinde yer alan İlköğretim okullarında ikili ve normalinin iki katı kadar öğrenciyle eğitim devam ederken, Geçen yıl eğitim öğretime açılan 3 ilköğretim okulu yer seçimindeki yanlışlık nedeniyle yarı kapasiteyle eğitime devam etmektedir. Meslek liselerinin katsayı nedeniyle uğradığı haksız rekabet ilimizi de etkilemiş, meslek liseleri İmam Hatip Lisesi ve Ticaret Lisesi örneğinde olduğu gibi % 10 kapasiteyle eğitim öğretime devam ederken ilimizin en büyük lisesi maalesef ikili eğitime devam etmektedir. İlçe ve köy merkezlerinde fiziki yapı il merkezi kadar yoğun sorun arz etmemektedir. Özelikle son iki yılda Valimiz Sayın Hasan Basri Güzel Oğlunun gayretleriyle hayırsever vatandaşlarımızın katkısıyla ilçe ve köy merkezlerinde bina yapımı hızlanmış yapılacak olan yeni binalarla da sorunun çözüleceğini umuyorum.
Fakat ne gariptir ki ilçelerimizde bu gayretleri maalesef il merkezinde göremiyoruz, il merkezinde yaşayan hemşerilerimiz her nedense ilçelerde gösterilen gayretin çok gerisinde kalıyor. İlçelerdeki okul yapımı bu hızla devam ederse yakında ilçelerimizde derslik fazlası olması da mümkün görünüyor çünkü istatistikler Karaman'ın 99 Rusya krizi, ve 2001 deki şubat krizinin akabinde nüfus verdiğini gösteriyor.
Aslında Ermenek örneğinde olduğu gibi isabetli bir kararla klasik lise yapımı yerine özellikli (Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi) liselerin yapılması hem bu binaların ilerde atıl kalmasının önüne geçecek, hem de eğitim kalitesinin artmasına ciddi katkılar sağlayacaktır. Buralarda yatılı öğrenci kapasitesinin artırılması bu yerlerin cazibe merkezi haline gelmesine de neden olacaktır.
Karamanımızın eğitim de akademik olarak başarı grafiği her geçen yıl yükselmesi sevindirici bir durumdur. Özellikle geçen yıl gerek öss, gerekse öks sınavında bu çıta daha da yukarı çekilmiştir. Umarım bu başarı grafiğimiz hız kesmeden her yıl katlanarak devam eder. Valimizin Özel önem atfettiği okul öncesi eğitimde Türkiye 4. olmamızda bizleri çok onurlandırmıştır.
İlerde inşaatı devam eden okulların bitirilip ikili eğitimden normal eğitime geçilmesi bu başarıyı daha da katlayacağına inanıyorum. Akademik başarımızı daha ilerde tekrar ele almayı düşündüğümüz için burada kısa kesiyorum.
İlimizin personel durumuna gelince 2001 yılında Karaman'ın zorunlu bölge hizmeti kapsamından çıkarılması sonucu ilimizde büyük oranda öğretmen ihtiyacı doğmuş, özellikle Sarıveliler, Başyayla, Ermenek ve Merkez ilçenin taşrasında kendini derinden hissettirmiştir. Bu bölgelerin öğretmen ihtiyacı yeni atanan öğretmenlerle giderilmeye çalışılsa da yeni atanan öğretmenlerin askerlik sorunu nedeniyle açık bir türlü kapatılamamış ve yoğun öğretmen sirkülâsyonu yaşanmıştır. Bu sorun vekil ve ücretli öğretmenle karşılanmaya çalışılsa da halen büyük bir sorun olarak devam etmektedir. 8 yıllık kesintisiz eğitime geçişle birlikte taşımalı eğitim gündeme gelmiş ve beraberinde pek çok sorunu da getirmiştir. Taşıma merkezi haline getirilen köylerdeki konut ihtiyacına ilişkin hiçbir çalışma yapılmamıştır. Öğretmenlerimiz ahır veya samanlıktan çevrilen evlerde fahiş fiyatlar ödeyerek barınmak zorunda kalmışlardır. Bu yerlerde çalışmanın hiçbir cazibesinin olmaması öğretmen sirkülasyonunu daha da artırmıştır.
Bu yıl yapılan görevde yükselme sınavıyla hizmetli kadrosundaki personelin memuriyete geçmesiyle birlikte yetersiz olan okulların hizmetli ihtiyaçlarını daha da artırmıştır.
Sonuç olarak akademik başarıları grafiğimizi yükseğe çıkartmak istiyorsak, acilen derslik ve bina sorunlarının çözülmesi, merkeze acilen bir ortaöğretim öğrenci yurdunun yapılması gerekmektedir. Orta öğretimde klasik liseler yerine özellikli liselerin sayısının artırılması, Anadolu lisesi, Spor lisesi, Bilim Kültür Sanat Merkezi türü liselere ihtiyaç vardır. Taşrada ki öğretmenlerin konut sorununa acilen çözüm bulunması (Taşıma merkezi olan İlköğretimlerin yatılı bölge okulu olarak açılması) taşradan merkeze olan baskıyı azaltacaktır.
Tabiî ki en önemlisi de tüm Karamanlılar olarak elimizi taşın altına sokup bu sorunların çözümüne maddi ve manevi katkı sağlanmasıdır.
Türkiye çapında başa güreşen Aksaray, Kırıkkale, Antalya iller bu konularda bizden hayli ilerdeler. Bizim mesafeyi kapatmak için hayli gayret sarf etmemiz gerekiyor
Biz sorunlarımıza sahip çıkmazsak kimse bizim sorunlarımızı sahiplenip çözmek için uğraşmaz.
Bu vesileyle tüm öğretmenlerimizin "öğretmenler günü"nü kutluyorum