Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca birtakım tedbirlerin alınması mümkündür.

6284 yasa kapsamında sayılan ve şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan her kişi, şikâyet ve ihbar mercilerine müracaat ederek 6284 sayılı yasa kapsamında öngörülen tedbirleri talep edebilir. Kanun koyucu; bu yasa kapsamında alınabilecek tedbirleri koruyucu ve önleyici tedbirler olarak ikiye ayırmış, koruyucu tedbirlerin mülki amir ve hâkim tarafından verilmesi, önleyici tedbirlerin ise hâkim tarafından verilmesi ilkesini benimsemiştir. Koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı 6284 kapsamında verilen hızlı ve etkili bir önlemdir. Koruma Kararı Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan Kadınlar, Çocuklar, Aile bireyleri ve Tek taraflı ısrarlı takip mağdurları bu kanundan yararlanabilir.  Şimdi koruyucu ve önleyici tedbirlere bakalım isterseniz..

Hâkim, 6284 sayılı kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak bazı yazılı koruyucu tedbirlere karar verebilir; Kişinin iş yerinin değiştirilmesi, Kişinin evli olması durumunda müşterek yerleşim yerinden farklı bir yerleşim yeri belirlenmesi, Şartları oluşmuş ise korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhinin konulması, Korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi gibi…

Hâkim, 6284 sayılı kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıda yazılı önleyici tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere karar verebilir; Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması, Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması, Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması, Gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması gibi… Hakim olaya ve duruma göre bu kararlardan birine ve ya birkaçına karar verebilecektir.

Uzaklaştırma ve koruma kararlarına ilişkin tedbir talepleri mahkemelerin yoğunluk durumuna göre değişmekle birlikte aynı gün içerisinde ya da 1-2 gün içerisinde çıkmaktadır. Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hallerde, re' sen, korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir.

Peki Uzaklaştırma Kararına Uyulmaması Durumunda Ne Olur?

6284 sayılı yasa hükümlerinde yazılı tedbir kararlarına uyulmaması ve kararın gereklerine aykırı hareket edilmesi durumunda hâkim üç günden on güne kadar zorlama (tazyik) hapsine karar verebilir. Tedbir kararına aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi on beş günden otuz güne kadar olur. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemez.

                Av. Beril SAKALLI