Sağlıklı bir bayram için beslenme konusunda dikkat edilecek hususlar    

Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin pişirilme şeklinden, saklanma koşullarına ve tüketimine kadar birçok konuda önemli noktaya değinmemiz gerekmektedir. Kurban bayramında etin doğru şartlarda kesimi, uygun şekilde parçalanması ve muhafaza edilmesi önemlidir. Tüketimine gelinecek olursa; Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketimi kesinlikle tavsiye edilen bir durum değildir, sindim sistemi gibi sağlık sorunları yaratabilir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar ölüm sertliği denilen durumda etin tüketimi ette biriken asitin vücuda girmesine sebebiyet verir. Bu durum özellikle mide-bağırsak hastalığına zemin hazırlar. Bu tarz rahatsızlığı olan olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli. Kurban eti, kesildikten sonra 24 saat süre ile dinlendirilmeli ve 1 günün sonunda tüketilmelidir. Et, bu sürede, ideal yumuşaklık ve lezzete ulaşacağı gibi, eti çiğnemesi ve sonrasında sindirmesi de kolaylaşacaktır. Zaman kısıtlı olduğunda ise, en az 12 saat buzdolabında bekletmek hijyenik açıdan büyük önem taşımaktadır.

 Etler buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama, ızgara, buğulama şeklinde pişirilmeli. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olur. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bayram sabahların da kahvaltı ise; ılık su ve hafif bir kahvaltı ile başlamak en sağlıklı tercih olacaktır. Et, sindirimi zor bir besin olduğu için, kahvaltıda kurban eti tüketimi; sindirim sistemini fazlaca zorladığı için hazımsızlık ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Kırmızı et, yüksek oranda doymuş yağ içermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı, görünür yağlardandır ve etin bu yağlardan sıyrılarak tüketilmesi gerekmektedir. Etin bu yağlar ile tüketilmesi, kalp ve damar yağlarının artmasına ve hastalıkların oluşmasına sebep olur. Bu yüzden, kalp-damar ve yüksek tansiyon hastaları; görünür yağ tüketiminde özellikle dikkatli olmalıdır. Etli sebze ve bakliyat yemeklerine fazladan yağ konulmamasında da fayda vardır.

Eti saklama konusunda da etler büyük parçalar şeklinde değil birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak buzdolabı poşetinde veya yağlı kâğıda sarılmalı. Buzdolabının buzluk kısmında derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Etlerin çözdürülmesi ise oda ısısında açıkta bırakacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır.

Hepinize mutlu huzurlu bayramlar dilerim.