“Doğa intikamını alır”

Karaman’da tedbirler alınmaz ise çukurlardayız!

Biz toplum olarak ancak başımıza bir musibet geldiği zaman nara güre eder olayların üstüne gider bir günah keçisi bulur, ona kanunlarımızdaki bütün ceza maddelerini toplar ve en büyük cezayı vermeye çalışırız. Bir doğa olayı olsun, bir cinayet olsun, bir kaza olsun başımıza ne gelirse gelsin değişmiyor.”

Bu günlerde yine eninde sonunda Karaman’ın başına bela olacak olan obruklar gündemde, Ambar köyü yakınlarında meydana gelen obruklar manşetlerde ama sadece medya manşetlerinde!

Yapılan tespitlerde Konya ve Karaman havzasında Karapınar merkezli irili ufaklı 2600 adet obruk olduğu şu an için tespit edilen, yarın ne kadar olacağını kimse kestiremiyor.

Peki obruklar neden oluşuyor, temel nedeni yer altı suyunun kullanılmasıdır, tarımsal faaliyetler için yeraltından derin su seviyelerinden su çektiğinizde, orada oluşan jeolojik çukurlarda daha sonra çökmeler meydana gelerek obruklar oluşur. Uzmanlar bir yerde obruk oluşuyorsa orada yeni obruk oluşma potansiyelinin yüksek olduğuna işaret etmektedirler ve yerleşim yeri, sanayi, ulaşım tesisi varsa mutlaka kontrollerinin ve gerekiyorsa taşınmalarının yapılması gerektiğini ifade etmektedirler.

Bu obrukların nedenini Karaman’da yaşayan idareciler ve halkın hepsi biliyor, ama kısa menfaatler nedeniyle hep kulak arkası ediliyor. “Çiftçilerimiz Mısırı, Pancarı, Yoncayı, Elmamızı ekelim, teşviklerden yararlanalım, evimizi arabamızı alalım, doğaymış, çevreymiş, çocuklarımızın geleceğiymiş, bu konuları düşünmeye gerek yok, halk meclisinde” ben ne yapıyorsam çocuklarımın geleceği için yapıyorum, çevreyi ve doğayı seviyorum “diyerek mangalda kül bırakmayız.

Bir an önce Karaman’ın geleceği için bu yer altı sularının tarımda kullanılması azaltılmalı, Karaman iklim şartlarına uygun fazla su ihtiyacı olmayan, katma değeri yüksek tarım ürünleri yetiştirilmeli bu konuda bilimsel çalışmalar yapılmalıdır.

“Bir sabah Kendimizi bir obruk içinde bulunmayacağımızı kimse garanti edemez.”