Okula başlangıç süreci, öğrenciler özellikle okula yeni başlayan öğrenciler ve ebeveynleri için zorlayıcı olabiliyor.

Okula yeni başlayan bir çocuk için okul bilinmeyen bir ortam. Çocuğun bilmediği bir ortam hakkında bilgi edinmesini sağlamak çok önemli. Çocuğa okulla ilgili olumlu hikayeler anlatılabilir. Çocuğun okuldayken kendini güvende hissetmesi ve bunun sağlanması uyum sürecinde katkı sağlayacaktır.

Bazı ebeveynler çocukları kadar kaygılı ve heyecanlı hissedebilir. Sizi kaygılı gören çocuk ise bu kaygıyı içselleştirebilir. Bu durumda okula uyum süreci çocuk için de ebeveyn için de zor bir hale gelecektir. Bu noktada ebeveyn ve öğretmen iş birliği çok önemli bir role sahip.

Ebeveynlerin “Birazdan seni almaya geleceğim”, “Burada kalmak istemezsen eve gidebiliriz”, “Ağlamana gerek yok bak herkes burada”, “Böyle yaparsan seni okuldan almaya gelmem” gibi kullandığı cümleler de okula uyum sürecini zorlaştırabilir. Başlangıçta çocuk okula gitmek istemeyebilir. Bu süreçte ebeveynlerin uyumu, işbirliği ve tutarlı olmaları çok önemlidir.

Okula uyum süreci her çocuk için farklı olabiliyor. Bazı öğrenciler okula kolaylıkla adapte olabilirken bazı öğrenciler için adapte olma süresi uzayabiliyor. Sürecin başında verilen tepki zamanla azalacaktır, burada önemli olan ona destek olmak, verdiği tepkinin altında yatan nedeni bulmaya çalışmak ve neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmaktır.

Çocuğunuzun size güvenmesi, ona olan desteğinizi hissetmesi, merak ettiklerine cevap bulabilmesi onun için kolaylaştırıcı olacaktır. Okuldan geldikten sonra o gün hakkında konuşmak, gününün nasıl geçtiği, dikkatini çeken bir şey olup olmadığı, en sevdiği oyunun ne olduğu gibi sorular sorulabilir.

Okula uyum sürecinde zorluk yaşayan çocuğunuz için okul psikolojik danışmanından destek almak bu süreci olumlu anlamda etkileyecektir.

İyi haftalar diliyorum.