Bilindiği üzere yakın zamanda üniversite sınav sonuçları açıklandı. Pandemi sürecinde oldukça zor geçen hazırlanma döneminde sınav sonucuna sevinenler olduğu gibi maalesef üzülenlerde oldu. İlköğretim ve lise eğitimi oldukça önemli olsa da, kariyerinizi ve geleceğinizi belirleyen süreç şüphesiz üniversite öğreniminizdir. O sebeple üniversite tercihiniz büyük önem arz etmektedir. Üniversite lisans öğrenimini tamamlamış bir abiniz olarak bildiğim, ilk başta aklınıza gelmeyecek ve daha önce belki kimsenin bahsetmediği birkaç tavsiyede bulunacağım.

ÖNCELİKLE HEDEFİNİ BELİRLE!

Kendinizi tanımalı ve hangi mesleği yapmak istediğinize bu aşamada kesinlikle karar vermelisiniz. Ünlü düşünür Montaigne'nin de dediği gibi 'Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez’. Daha sonra belki alanınızı değiştirebilirsiniz ancak yıl kaybınız olmaması adına net kararınızı vermenizi tavsiye ediyorum. Çünkü insan hayatında bir yıllık süre oldukça önemlidir.

AKLINIZDA Kİ BÖLÜMÜ İYİ ARAŞTIRIN…

Düşündüğünüz bölümün ismi size başta cazip gelse de tahmin ettiğiniz gibi olmayabilir. Özellikle ders içeriklerine ve müfredatına yani ders listesine bakmaya özen gösterin. Tüm üniversitelerde hemen hemen bu içeriklere ulaşabilirsiniz. Üniversitemden örnek vermek gerekirse arama motoruna “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bologna” yazarsanız akademik bilimlerden tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü ders içeriklerine ve müfredata rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

AKADEMİSYEN KADROSU ÇOK ÖNEMLİ...

Şüphesiz iyi bir eğitim için, iyi bir öğretim kadrosu olması şarttır. İstediğiniz üniversite ve bölümün mutlaka akademik kadrosunu incelemenizi tavsiye ediyorum. Özellikle bazı bölümlerde akademisyen eksikliği olabiliyor.  Eğitiminiz için, geleceğiniz için büyük önem arz eden bu konuya mutlaka özen göstermelisiniz. Unutmayın; bir öğretmen sizin hayatınızı değiştirebilir..

YENİ ALANLARA YÖNELMENİZİ TAVSİYE EDİYORUM..

Dünya dijitalleşme noktasında hızla ilerliyor. Yeni bölümler, yeni alanlar daha fazla rağbet görmeye başladı. Özellikler yapay zeka, yeni medya, uluslararası ticaret vb. çok sayıda yeni alanlar mevcut. Bu alanlara göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyorum…

TERCİH SIRALAMANIZ ÇOK ÖNEMLİ!

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki gitmek istemediğiniz bölümü açıkta kalma korkusuyla kesinlikle tercih listenize yazmayın. Yoksa oldukça keyifsiz geçen bir üniversite hayatınız belki de bir yıl kaybınız olabilir. Aman dikkat! Tercih listenizi hazırlarken gelme ihtimali olan yerleri başa ekleyin. Ama bu konuda fantastik tercihler yapmayın, gerçekçi olun. Puanınız ve sıralamanıza oranla yüzde 10 yüksek olan yerleri bu aşamada yazabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse sıralamanız 10 bin ise geçen yıl 9 bin olan yerleri yazabilirsiniz.

MUTLU OLACAĞINIZ İŞİ YAPIN!

Son olarak belki bir ömür çalışacağınız bir işe vesile olacak tercihinizi yaparken, kesinlikle yapmaktan keyif ve mutluluk alacağınız işinize uygun bir tercih yapın. Mutlu olacağınız bir işte çalışmak emin olun bir insanın başına gelebilecek en güzel şeylerden biridir.  Ve böyle bir çalışma hayatında işe keyifle gidersiniz. O iş size asla bir yük gibi gelmez… Benden söylemesi J Unutmayın, başarıya ulaştığınız nokta çok önemlidir. Ancak bu başarıya ulaşırken en önemli olan attığınız ilk adımdır. İlk adımınız ne kadar doğru olursa, o kadar fazla başarılı olursunuz.

Son olarak aklınıza takılan soruları [email protected] adresinden veya İnstagram izzetdedeogluofficial adresinden bana ulaştırabilirsiniz. Üniversite hayatınızda şimdiden başarılar dilerim. Sağlıcakla kalın…