Toplumun gelişmişliği “çevreye, tarihe duyduğu saygı ile ölçülür”. Bir fotoğrafçı ve yıllar sonra geri dönüş yapmış toprağına sevdalı birinin gözü ile Karaman sokaklarına, caddelerine, meydanlarına tarihi eserlerine baktığımız zaman maalesef Karaman’ın gelişmişliğinin sorgulanması gerekir. Bu sorgulanma iktisadi açıdan değil davranış ve saygı açısından...

Gözlemlerin Karaman’ın yerleşik halkının gözü ile değil ! Dışarıdan gelen insanların gözüyle değerlendirmek gerekir çünkü halk zaten kanıksamıştır, bazı davranış ve hareketler normal bir şekil almıştır.

Eğer bir toplum içerisinde yaşıyorsanız; Empati yapmanız gerekir hatta ev halkı içerisinde de uygulamanız buna göre davranmanız zaruridir.

Karaman caddelerine, sokaklarına bir çıkın ve alıcı gözüyle bakın bakalım ne ile karşılaşırsınız?

Bireylerin yanı sıra kamu kurumlarının topluma saygılı davranmadığını görürsünüz.

KAMU KURUMLARI TARAFINDAN YAPILAN YANLIŞLAR

Kaldırımlar ne için yapılır? insanların güvenli bir şekilde sosyal yaşamını sürdürmesi, ailesiyle birlikte yürüyüş yapması için; Ama bizim kurumlarımız hizmet yaparken kaldırımın orta yerine telefon veya elektrik direği dikmek, otobüs durağı yapmak, yön levhası dikmek, çiçek saksıları koymak, engelli vatandaşlarımız için yapılan sarı çizgilerin gelişi güzel yapılması sonucu kazalar olmaktadır.

Tarihi yapılar öncelikle Camiler, Mescitler, Medreseler alabildiğince sanattan, tarihi dokusundan uzak restorasyonlar, fuzuli işgaller. Camilerin dış duvarlarına ve iç duvarlarına monte edilen klimalar, kablolar, reklam panoları, çatı olukları, güneş enerjileri tesisatları, cami içlerinde bulunan duvar saatleri ses sistemi kolonları, ilan tahtaları, sonradan yapılmış hiçbir estetiğe uymayan imam odaları, bunlar tarihimize saygısızlıktır kamu kurumların bunları derhal kaldırmalıdırlar.

VATANDAŞ OLARAK YAPILAN YANLIŞLAR

Peki bireyler olarak bizler öncelikle duyarlı olmalıyız tarihi değerlerimize, çevremize sahip çıkarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamalıyız. Bu yapıların görselliğine bozulmaması için çevresine araç park etmemeliyiz, malzeme koymamalıyız, pankart asmamalıyız.

Belediye olarak görevini yerine getirmeli görselliği bozacak girişimlere izin vermemeli özellikle Aktekke Cami çevresini kesinlikle park yeri olarak kullandırmamalı hemen etrafını dubalarla koruma altına almalıdır, il müftülüğü ve vakıflar müdürlüğü camilerimizin tarihi dokusunu korumak için çalışmalar yapmalıdır.