Bu bağlamdaki çalışmalara 2019 yılı hedeflerinin ele alındığı bilgilendirme toplantısı ile 11 Şubat 2019 tarihinde başlanmıştır.

Dünyada; ülkelerin vazgeçilmezi tarım, tarımın vazgeçilmezi de zirai mücadeledir. Dolayısıyla tarımsal üretimde, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de üretimin olmazsa olmaz bileşenleri arasında zirai mücadele (bitki sağlığı/bitki koruma çalışmaları) ön planda yer almaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında Karaman’da 2019 yılında; projeye dahil edilen 24 üretici ile 97 parselde, 9.577 dekar alanda uygulanarak 36.020 ton ürün elde edilmiş ve bu ürünlere 'Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi''  (EKÜY) Sertifikası verilmiştir.

Kaliteli ve güvenilir gıda üretiminde toplum sağlığının ön planda tutulduğu bir üretim modeli olan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi uygulanmaktadır. Projeyi uygulayan üreticilerin kontrollü ve çevreyi kirletmeden üretim yapılmaktadır. "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi"  (EKÜY) projesi, Bakanlık, Tarım Kredi Kooperatifleri, İhracatçı Birlikleri, Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği çerçevesinde iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan taze sebze ve meyvelerde kalıntı sorununun yaşanmaması, sağlıklı, güvenilir ve izlenebilir bitkisel üretim ve çevre ve insan sağlığının korunması amacı ile hazırlanmıştır.

''Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi''  projesi 2010 yılında Karaman’ında yer aldığı 16 ilde uygulanmaya başlamıştır. Karaman’da projenin uygulanacağı ürün olarak elma belirlenmiştir. EKÜY Projesinin Uygulamalarında: Bitki koruma uygulamaları Entegre Mücadele prensiplerine göre yapılmakta, çevre dostu uygulamalara öncelik verilmekte ve en son çare olarak kimyasal mücadele metodu uygulanmaktadır.

Proje çalışmaları kapsamında projeye dahil edilen üreticilerle projenin işleyişi hakkında İl Müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı yapılmış ve projeye dahil olan üreticilerin elma bahçelerine asılmak üzere Bakanlığında belirlenen" Mavi Bayrak’lar dağıtılmıştır. 18 Eylül 2019 de ürünlerden numune alınarak ve laboratuvarda pestisit analizi yapılmış ve analiz neticesinde pestisit kalıntısı içermeyen veya kabul edilebilir sınırlar içerinde kalıntı ihtiva eden ürünlere "Entegre ve Kontrollü Ürün Belgesi" ve bu belgeyle birlikte proje logosu 09 Ekim 2019 tarihinde verilmiştir.

Entegre ve Kontrollü ürün belgesi ürünün satışında alıcıya veya tedarikçilere teslim edilecek ve market reyonlarına yerleştirilecektir.

Karaman’da 2019 yılında projeye dahil edilen 24 üretici ile 97 parselde, 9577 dekar alanda 36.020 ton ürün elde edilmiş ve 26.910 adet “Proje Logosu” ile ''Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi'' Sertifikası hazırlanarak 09.10.2019 günü üreticilere dağıtılmıştır.