Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Karaman’ın arazi varlığı engebeli ve kısıtlı olan dağ köylerindeki çiftçilere alternatif tarım ürünleri ürettirilerek, gelirlerinin artırılması ve hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla çeşitli projeler hazırlanıyor. Bu kapsamda hazırlanan ve KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen ''Kırsal Alanlarda Alternatif Gelir Kaynaklarının Geliştirilmesi (Hep Aynı Değil Farklı Ürün) Projesi'' Morcalı, Pınarbaşı, Zengen, Narlıdere, Çatak, Cerit, Güldere, Çukurbağ, Bucakkışla, Gülkaya, köylerinde yürütülüyor.

Proje çalışmaları kapsamında, yaz aylarında bol miktarda üretilen sebze ürünlerinin daha yüksek fiyattan pazarlanması ve çabuk bozulabilen bir ürün grubu olan yaş sebzelerin hasat sonrası bozulmadan muhafazası ve ürün kayıplarının önlenmesine yönelik olarak, yaş sebzelerin kurutularak değerlendirilmesi amacıyla proje köylerindeki üreticilere 30 adet kurutma tezgahı verildi. Ayrıca 10 proje köyündeki çiftçilerin sebze kurutması konusundaki bilgi ve tecrübelerinin artırılması amacıyla Gaziantep İline kadın üreticilerle teknik gezi düzenlendi. İstiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda ise Denizli İline, Çilek yetiştiriciliği konusunda ise Konya İli Hüyük İlçesine teknik çiftçi gezisi düzenlendi.

Proje ile Karaman’ın dağ köylerindeki çiftçilerinin gelirlerinin artırılması ve hayat standartlarının yükseltmesi için kırsal alanlarda alternatif tarım ürünlerinin üretilmesi amaçlandı. Proje ile 10 dağ köyündeki dar gelirli ve küçük arazisi olan çiftçiler başta olmak üzere 600 çiftçiye çilek yetiştiriciliği, sebze kurutma ve kavak mantarı üretimi ile ilgili olarak eğitimler verilerek teknik geziler düzenlendi. Gezilerde, çiftçilerin kurutma ve alternatif ürün yetiştiriciliği konularındaki bilgi ve tecrübelerinin artırılması için ilgili sahalarda uygulamalı olarak eğitimler verildi.