Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karaman İl Koordinatörlüğü desteğiyle 1 yıl önce merkeze bağlı Karacaören köyünde bir çiftçinin tarlasına ekilen lavanta, kıraç bölgelerin alternatif bitkisi olma yolunda ilerliyor.

Suyu kısıtlı olan bölgeler için gelir kapısı olan Lavanta, bulunduğu yeri hem güzelleştiriyor hem de fotoğraf ve doğa tutkunu ziyaretçileri çekiyor.

Tarlasına deneme ekimi yapılan çiftçi Ali Göktekin, lavantanın birçok özelliğinden bahsetti.

13 çeşit lavanta olduğunu fakat Karaman’da 3 çeşidin tutulduğunu söyleyen Göktekin, “Lavantanın çayı, yumuşatıcısı, sabunu, parfümü, kolonyası, balı, yağı oluyor. Hakiki lavanta yağı 400 Euro. Balı ise 200 lira. Lavanta sabunu ile banyo yapanların vücudundaki hücreler açılıyor. Kel olanların sorununu çözüyor. Domuz, sivrisinek, güve gibi hayvanları uzaklaştırıyor. Uykusu gelmeyen insanlar lavantayı yastığının altına koyuyor ve uykusu hemen geliyor. Bunun denemesi yapıldı. Bunlar benim bildiklerim, bilmediğimiz daha çok özelliği, faydası vardır.” dedi.

“KARAMAN’DAN BİR KİŞİ DAHİ GELMEDİ”

Karaman halkının lavantaya karşı ilgi ve desteği olmadığını ifade eden Göktekin, ilk önce lavanta tarlasına turizme yönelik çalışmalar yapmayı düşündüğünü fakat destek göremediği için vazgeçtiğini belirtti.

Şehir dışından bir çok insanın geldiğini ve aradığını aktaran Göktekin, şunları söyledi;

“Konya’dan, Çumra’dan, Karapınar’dan, Ereğli’den ziyaretçilerimiz geliyor. Karaman’dan bir kişi dahi gelmedi. Çumralı Avrupalılar duymuşlar onlar geldi. Daha önce bir haber yapıldı, o haber ile Tekirdağ, Balıkesir, Isparta, Denizli’den arayan arkadaşlar oldu. İlk yılında olmasına rağmen çok güzel başarı almışsın dediler. Biz normalde alamazdık bu başarıyı dediler. Oradaki arkadaşlarla paslaşıyoruz. Şehir dışındaki insanlardan yardım aldım ama Karaman’dan alamadım.”

“DEVLETTEN HİÇBİR DESTEK ALAMADIM”

Kendisinden başka bir kişinin daha lavanta ektiğini fakat arazi yapısı uygun gelmediğinden kuruduğunu kaydeden Göktekin, devletten hiç destek alamadığını söyleyerek, “2 yıldır uğraşıyorum. Kazancım hiç olmadı. En az 10 Bin liralık maliyetim oldu. Tamamen cebimden çıktı. Ve şu arazide nohut ekseydim, 3 ton nohudum olurdu, 30 Bin lira kadar da öyle kaybım oldu.” ifadelerine yer verdi.

Göktekin, tüm motivasyonunu bitirdiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti;

“Çok çalıştım ve emeğim geçti. Bu zamana kadar kendi imkanlarım ile geldim. Çok umutluydum fakat moralimi bitirdiler. Tankerlerle su çektim. Tarım İl Müdürlüğü ile TKDK’dan 5 tonluk tanker istedim gelmedi. Ama başka yerlere öyle hibeler gönderiyorlar ki bazıları parasını alıp o işi bile yapmıyor.”

“LAVANTAYA ÖNDERLİK YAPAMADILAR”

“Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk sağ olsun biraz destek oldu. Geldi, inceledi, yapmam gerekenleri söyledi. Ben bunu Tarım İl Müdüründen bekliyordum. En azından kontrole bari birileri gelseydi Tarım İl Müdürlüğünden, moralimiz düzelirdi. Tarım İl Müdürlüğünden hiç destek alamadım. Lavantaya önderlik yapamadılar. Vali beyin bile haberi yoktur burada lavanta olduğundan.”

“LAVANTA YAĞI İHRACATI YAPARDIK”

“Fazla sulayamadığımız ve mevsimi geçtiği için kurumaya başladılar. Eğer mevsimindeyken bana yağ çıkarma makinası hibe etselerdi Karaman’dan şehir dışına lavanta yağı ihracatı yapardık. Destek olsalardı benim tek uğraşım lavanta olurdu, buradaki tarlanın tamamına lavanta ekerdim. Zaten buraya kontrol için bile gelmeyenlerden makine gibi bir beklentim fazla da olmadı.”