İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan bültende; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İŞKUR ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliğinin işbirliği ile yürütülen "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında küçükbaş hayvanların sevk ve idaresine yönelik olarak küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Karaman merkez ilçe köylerinden Lale, Kisecik, Damlapınar ve İhsaniye köylerinde açılmış olan kurslarımıza 232 kişi devam etmektedir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Baran Yavuz Yürekli, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Erkol, Damlapınar Köyümüzde devam etmekte olan Sürü Yöneticisi kursunu ziyaret ettiler. Ziyarette kursiyerlere hayvancılığın geliştirilmesinde sürü yönetiminin önemine değinen İl Müdür Vekili Yürekli: “İlimizin önemli gelir kaynaklarından biri olan hayvancığımızın geliştirilmesi için İl Müdürlüğümüzce çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında özellikle küçükbaş hayvancılıkta bir sorun olarak karşımıza çıkan sürü yöneticisi(çoban) problemine çözüm bulmak amacıyla küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı İlimiz merkeze bağlı 4 köyde toplam 232 kişinin katılımıyla sürü yönetimi elemanı kursları açılmıştır. 2015 yılı Şubat-Mart aylarında Merkez İlçe Akçaşehir Beldesi, Boyalıtepe, Çakırbağ, Dereköy, Ekinözü, Morcalı, Muratdede, Ortaoba köyleri ile Başyayla, Kazımkarabekir ve Sarıveliler ilçe merkezlerinde düzenlenen kurslarda ise 425 kişiye Sürü Yönetimi Elemanı belgesi verilmiştir. 

Sürü yöneticisi belgesi alan kursiyerlerimiz hem bakanlığımız hem de diğer kurum ve kuruluşların projelerinden öncelikli olarak istifade edecektir. Bakanlığımızca hayvancılık desteklemeleri kapsamında 300 baş ve üstü anaç koyun/keçi varlığına sahip işletmelerde işletme sahibinin Sürü Yöneticiliği belgesine sahip olması veya bu belgeye sahip kişiyi yanında çalıştırıp 5 ay kesintisiz sigortasını yatırması durumunda 2015 yılı için 5.000 TL destekleme ödemesi yapılacaktır." dedi.

Sürü yönetim elemanı kursu 15 iş gününde toplam 120 saat olarak düzenlenmektedir. İl Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri ve Zooteknistlerinin görev aldıkları eğitimlerde kursiyerlerimize; merada hayvan bakımı, sürü yönetiminde sorunlar ve çözümleri, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ıslah, barınak ortamı ve zapturapt konuları anlatılacaktır. Kurs kapsamında şartları uyan kursiyerlerimize, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından kurs müddetince günlük 20 TL ödeme yapılacaktır.” denildi.