Çiftçilerin yaptığı üretimde kayıp yaşamamaları için alanında uzman eğitmenlerle üreticileri bilgilendirmek amacıyla birçok çalışmaya imza atan Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla da bilgi vermeye devam ediyor.

Küsküt otuyla mücadele kapsamında üreticilere sosyal medya hesabı üzerinden önemli bilgi veren Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, otun tanımını, zara şeklini ve bu otla nasıl mücadele edileceği hakkında çiftçilere bilgiler verdi.

Müdürlüğün resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşım ise şöyle;

KÜSKÜT OTU

Küsküt otu, İç Anadolu bölgesindeki çiftçiler arasında; gılamaç, bağbozan, şeytansaçı ve verem otu, Koşar ot gibi isimlendirilmektedir.

Turuncu-sarımsı renkli, ipliksi bir yapı ve yaprağı olmayan küsküt otunun üreme kabiliyeti çok yüksektir. Üreme ya tohumla ya da gövde parçaları ile olur. Çiçek yapısı küçük olmasına rağmen 3.000-25.000 tohumun üremesini sağlayabilir. Küsküt oto kışı toprakta, hayvan gübresinde geçirmesi ve ilkbaharda uygun ortam bulunca tekrar gelişmesi onun 5-15 yıl gibi uzun zaman çimlenme gücünü kaybetmeden yaşadığının kanıtıdır. Uygun koşulları(toprak nemi ve sıcaklığı) ne zaman bulursa tohum çimlenerek toprak yüzeyine iplik şeklinde bir sürgün çıkartır. Bu sürgün, saat yönünün tersine doğru dairesel hareketler yaparak tutunacak bir konukçu arar. Konukçusunu bulduğu an, toprakla ilişkisini keser ve ipliksi formu ile konukçusuna sarılarak emeçleri vasıtasıyla yaşamsal faaliyetleri için gerekli tüm su ve besin maddelerini bünyesine alır. Besin maddeleri tükenince ya kendisini yer ya da yeni bir konukçuya tutunamazsa ölür.

ZARAR ŞEKLİ

Ekonomik öneme sahip küsküt otu enfeksiyonun şiddetine göre şeker pancarında şeker oranın %15-%60 azalmasına, tohum veriminde %20-%65, kayıplarına neden olur.

Küsküt otu bir konukçudan diğerine kolayca tutunabilmektedir. Tutunma işlemi gerçekleştiği an emeçleri ile besin maddesi, mineral madde ve suyu hızlı bir şekilde tüketerek konukçusunu güçsüz düşürür. Konukçunun gövde ve yaprak gibi organlarını boğarak, güneşlenmesini, havalanmasını, gelişme ve büyümesini sınırlandırır.

Küsküt otu zararının ekonomik kaybı, verdiği tahribatın yanında, virüs hastalıklarının sağlıklı olan bitkilere taşınmasında vektör olması önemini artırmaktadır.

KÜLTÜREL MÜCADELE

Sertifikalı veya temiz tohum, toprak, alet ve ekipman kullanılmalı.

Hayvanların sindirim sisteminden zarar görmeden çıkabildiği için, hayvan gübresi kesinlikle yanmış olmalı.

Sulama suyundan geldiği kesinleşen alanlarda kesinlikle damlama sulama yöntemine geçilmeli.

Tarla çevresinde küskütle bulaşık yabancı otlarla mücadele edilmelidir.

Tarlanın her hangi bir bölgesinde ilk görüldüğü an konukçu bitkiyle birlikte sökülerek tarla dışında yakılmalı ve sökülen yere sönmemiş kireç dökülmelidir.

KİMYASAL MÜCADELE

Küsküt otu ile kimyasal mücadelede konukçuya tutunmadan önce ve bağlandıktan sonra olmak üzere 2 ayrı dönemde yapılmaktadır. Kullanılacak ilaçların pahalı olmasından dolayı tüm araziyi ilaçlamak yerine, küsküt otu belirli bölgelerde öbek öbek çıktığı için yayılmadan sırt pompası ile arazi gezilmesi daha ekonomik ve pratik olmaktadır.