“Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez.” Mustafa Kemal ATATÜRK

EROZYON
 Nedir bu erozyon?
11 yıldır TEMA Vakfı Karaman temsilciliğinde Eğitimci ve Yavru TEMA sorumlusu olarak gönüllü çalışıyorum.Bir çok seminere katıldım.Bir çok seminer verdim.Erozyon konusunda anladığım tek bir tanım var.Her ne sebeple olursa olsun toprağın bir yerden alınıp başka bir yere taşınmasına erozyon denir. Acaba ne kadar toprağımız yok oluyor?


Ülkemizin % 14’ünde hafif düzeyde, % 20’sinde orta derecede ve % 63’ünde ise şiddetli ve çok şiddetli derecede erozyon görülmektedir. Orman alanlarının %54’ü,  tarım alanlarının %59’u, meraların %64’ünde orta ve şiddetli erozyon mevcuttur.
Karaman’da durum nedir?
Karaman’da da erozyon var mı?
Belki de ülkemizde en şiddetli erozyonun olduğu yerlerin arasında Karaman geliyor.Bunu nerden biliyorum derseniz yandaki resimlere bakalım.Belki onlar bizlere daha iyi anlatır.Yandaki resimde üstte görünen iki resim Karaman-Kazımkarabekir  yolunda çekildi.Alttaki resimler ise Karaman ovasında çekildi.İyi ki ovada üzerlik ve kekik var.Ben bu resimleri çektiğimde 2006 idi.Şimdi ne durumda acaba?
Gidip görmek gerekir.Görüp önlem almak gerekir.Belki Toprak yasasını,mera yasasını okumak da gerekir.Belki yeni hazırlanacak su yasasına da destek vermek gerekir.Biz bunları öğrenmezsek önlem almazsak yarınlara bırakacağımız bir toprak,su kalmayabilir.Bunu hiç unutmayalım sevgili doğa dostları.
Evimize aldığımız 400gramlık ekmek ne kadar toprakta yetişiyor biliyor musunuz? 400 gramlık bir ekmeğin yetişmesi için ortalama 2 metrekare toprağa gereksinimimiz var.
Ya o topraklarımız  erozyonla yok olursa ne yemeyi düşünüyoruz?
Nüfusumuz 1927 yılında 13.648.270 idi.Şimdi 74.724. 269 kişilik nüfusa ulaştı. Topraklarımız 1927 de 13.648.270 kişiyi doyururken şimdi 74.724. 269 kişiyi doyurmak zorundayız. Yarınlarımız için bu günden önlem alalım.
“İklim Değişikliği ve Erozyona Karşı Birlikte Mücadele Etmeliyiz”
Sevgiyle kalın
Karaman Minik TEMA Sorumlusu