SU YAŞAMDIR
Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez
Mustafa Kemal ATATÜRK

“Birleşmiş Milletler, 2013 yılını “Su Dayanışması Yılı” ilan etti. Su dayanışmasının önemini vurguladığımız bu yılda, “Dünya Su Günü” olan 22 Mart’ın konusu da “Su Dayanışması” olarak belirlendi. TEMA Vakfı bu önemli günde Türkiye olarak gittikçe azalan ve bozulan su varlığımıza dikkat çekerek; suyun kullanılacak bir kaynak değil; korunması gereken bir varlık olduğunun altını çiziyor. Vakıf, var olan kanun ve yönetmeliklerin su varlığımızı korumak için yeterli olmadığını vurgularken; öncelikle suyu korumayı ondan sonra geliştirmeyi hedefleyen bir “Su Kanunu’nun gerekliliğine dikkat çekiyor.” TEMA Vakfı


Su hayattır. Doğadaki hiçbir canlı susuz yaşayamaz. Su yoksa orada yaşam olmaz. Süleyman Hacı Gölü kuruduktan sonra ne balık kaldı, ne kuşlar. Bunlar gözle görebildiklerimiz. Ya göremediğimiz canlılar. Böcekler, bakteriler, mantarlar saymakla bitmez. Yeraltı sularını o kadar fazla kullanıyoruz ki göller kurudu. Obruklar arttı.


Dünyamızın %70'ini kaplayan su, bedenimizin de aynı oranda oluşturmaktadır. Ancak yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %0,3’ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir. Acaba bu % 0,3 suyu temiz kullanabiliyor muyuz? BM ‘in açıklamasına göre “Dünya nüfusunun yaklaşık yedide biri, yani bir milyar kişinin içme suyu ihtiyacı kısmen karşılanamıyor. Her yıl 1,5 milyon çocuk kirli ve mikroplu suyla geçen hastalıklardan can veriyor.” Bir litre atık bitkisel veya hayvansal yağ yaklaşık bir milyon litre içme suyunu kirlettiğini biliyor musunuz? Acaba evinizdeki kızartma yağını ne yapıyorsunuz? Siz aşağıdaki yönetmeliği biliyor musunuz? Bence siz de okuyun ve madde 8’ dikkat edin.” görevli ve yetkilidir” acaba evinizden atık yağınızı isteyen biri oldu mu? Yönetmelik Nisan 2010 da yürürlüğe girdi.


ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
MADDE 8 –
a) Atık yağları belediye evsel katı atık depolama sahasına kabul etmemekle,
b) Atık yağların su, toprak gibi alıcı ortamlara doğrudan verilmesini ve kanalizasyona boşaltılmasını önlemekle,
c) Lisanslı atık yağ taşıma araçlarının şehir içi hareketlerini kolaylaştırıcı düzenlemeleri il çevre ve orman müdürlüğü ile işbirliği içinde yapmakla görevli ve yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme 
MADDE 30 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.
 (1) Bu Yönetmelikte yapılan değişiklikler /4/2010 tarihinde yürürlüğe girer.
Atık yağınızı lavaboya dökerken bir daha düşünün. 
Kendiniz için değil, torunlarınız için.
Unutmayın su yoksa orada hayat yoktur. 
     Bayram VANLI
Karaman Minik TEMA Sorumlusu