“CAMİLER”

 Restorasyon ne için yapılır.

Restorasyonun anlamı; Yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi için yapılır. Bu süreç, yapının veya eserin geçmişini koruma ve gelecek kuşaklara aktarılması amacını taşır.

Restorasyon, yapının veya eserin eski haline döndürülmesi sayesinde onu kültürel ve tarihi değeri korunur ve gelecek kuşaklara aktarılması sağlanır. Restorasyon teknik olarak sağlamlaştırma, tamamlama, yenileme, temizleme ve taşıma diye sıralanabilir. Restorasyonlar mimar ve restoratörlerin organizatörlüğünde yapılır. Yeni ilgi alanıma giren Karaman’daki tarihi camileri gözlemleme ve fotoğraflama çalışmalarımda öyle olumsuz durumlarla karşılaştım ki bazılarını burada paylaşmak istemiyorum. Paylaşmak istediğim sorumlu resmi kurumlar tarafından yaptırılan restorasyon çalışmaları, biz bu çalışmaları o güzelim eserleri cilalamak olarak anlıyoruz! Maalesef, yıllara meydan okumuş kültürel hazinelerimizi korumak yerine, gelecek nesillere aktarılmak yerine alçı ile kapatıyoruz.

Camilerimizi restorasyon yapmak ayrıca titizlik içerisinde yapmak gerekir çünkü, caminin içerisinde ve dışarısında ayrı teknikler ve bilimsel çalışmalar yapılmalıdır.  Cami içerisindeki oymalar, kabartmalar, çiniler, mozaikler süslemeler altın varaklı süslemeler özel meslek grupları tarafından yapılmalıdır.

Karaman’daki yapılan restorasyon çalışmalarının restorasyon bilimine aykırı olarak yapıldığını gözlemledim; Kesinlikle aslına uygun ve gelecek nesillere aktarılması mantığı ile yapılmıyor.

Örnek mi? Hisar Mahallesindeki 1547 yılında yapılmış olan Pir Ahmet Cami’sini bir gezin ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Vakıflar Müdürlüğü restorasyonu yapılan özellikle Camilerimizi daha dikkatli takip etmesi işin kabullerini ehliyetli insanlardan yapılması sağlanmalıdır.