Bildiğiniz gibi bu hafta sonu 3.5 milyon gencin katılımıyla YKS sınavı gerçekleştirildi. Ama bu senenin bir farkı vardı. Bildiğiniz gibi sınav koronavirüs gölgesinde gerçekleşti. Yazıya alınan önlemlerle başlamak gerekiyor aslında.

Sınava girmeden önce, ÖSYM’nin yaptığı açıklamalara bakınca rahatladım. Velilerin bahçeye alınmayacağı, dezenfektan verileceği, ateş ölçümü yapılarak salonlara alınacağı, her durumda sosyal mesafe kuralına riayet edileceği söylendi.

Sınava bir lisede girdim. İlk girişimizde sosyal mesafe kurallarına gerçekten dikkat edildi. Fakat sonrasında aynı şeyleri söylemem mümkün olamayacak. Dışarıdan başlayalım. Velilerin çoğu maske kuralına dikkat etti. Çıkış hariç, sosyal mesafeye de dikkat edildi. Öğrencilerin hepsi ise maske ile gelmişti. Bahçeye girildi ve sosyal mesafeye göre beklemeye başladık. İlk girişte ellerimize dezenfektan sıkarak girdik. Yerli ve milli dezenfektanımız BOREL sıranın üzerine konulmuş, kimisi geçerken ondan alıyor, kimisi direk geçiyordu. İlk yapıldığı anda yapanlarla gurur duyduğumu, sınavda verileceğini duyduğum zaman ise rahatladığımı hatırlıyorum. Ancak adı BOREL’di doğru, yalnız sınava girenlere verilen ‘BOREL’cik’ti . Çünkü ıslak mendil olarak verilmişti. Üstümüz arandı, sınav giriş belgelerini sosyal mesafeye dikkat ederek görevlilere gösterdik. Fakat ben hala orada bekliyordum ateş ölçümü yapılacağını zannederek. Ateş ölçümünün yapılmayacağını anladığımda, sınav salonuna doğru hareket ettim.

Salonlar, denildiği gibi sosyal mesafeye uygun hazırlanmamıştı. Sağlık Bakanımız Koca, 149 cm mesafeyi bile kabul etmezken, ben arkamdaki adayın nefesini ensemde hissedebiliyordum. Sınavın başlamasıyla beraber ise, maskeler indirildi ve sorular çözülmeye başlandı.

Bunlar TYT sınavı içindi, peki AYT’ de ne mi oldu?

Aynıları oldu.

Ama unutmamam gereken bir farkla. BOREL ıslak mendilleri artık yoktu…

Gelelim sınav sorularına. Bu sene sınav tarihindeki değişiklikler hariç, birçok konunun azaltılması, sürenin artırılması bir şans gibi göründü. Sınavdan önce hatırlayacağınız üzere bu konu üzerinde durmuş, geçen senelere göre daha avantajlı bir sınav gerçekleşeceğini söylemiştik. TYT Türkçe Testi, paragraflar kısa olmasına rağmen, yoğun bir içerik bilgisine sahipti. Hali ile zaman konusunda birçok aday problem yaşadı. Adaylara verilen 30 dakikalık ek sürenin burada geri alındığını söylemek mümkün. Sosyal Bilimler Testi, genel olarak yoruma dayalı, adayları fazla zorlamayacak düzeydeydi. Matematik Testi ise, bizim zamanımızdaki sorulardan çok çok farklıydı. Bizde, sadece işlem bilmeniz soruyu çözdürüyordu. Ne yazık ki sadece işlem bilmeniz, size burada avantaj sağlamadı. Aynı zamanda okuduğunu anlayabilen adaylar, Matematik testini rahatlıkla çözdü. AYT açısından bakarsak, sınavın bilgi ağırlıklı bir sınav olduğunu söylememiz gerek. AYT’de bilen adaylar yaptı, bilmeyenler yapamadı.

Sınav artık geride kaldı.

Sınav sonuçları açıklanana kadar, sınavla ilgili bir şey düşünüp, kendinizi yormayın.

Sonuç her ne olursa olsun, iyisiyle kötüsüyle bu sınav sürecini atlattınız.

Bundan sonra dinlenmek de en doğal hakkınız.

Hepinizi gösterdiğiniz çaba için tebrik ediyor, güzel sonuçlar almanızı diliyorum.