Konya’nın ticaret tarihini ve kültürünü yansıtan yer Tarihi Bedesten Çarşısı’dır. Konya’nın Selçuklu Devletinin başkenti olarak binlerce yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Romalılardan sonra Selçuklu kültür ve medeniyetinin merkezi olan Konya ticaret açısından da önemli bir yere sahiptir.

Bedesten Çarşısının tarihi bizi iki bin yıl kadar geriye götürür. Şimdiki hâlini Kanuni döneminde almıştır. Müftü ve Kadı asker olan Mevlâna Çelebi tarafından klasik tarza uygun olarak 1538 yılında dokuz üniteli olarak inşa edilmiştir. Daha sonra ki dönemlerde restorasyon yapılmıştır. Çarşı sokaklar halinde düzenlenmiştir. Toplamda 40 sokak vardır ve iki binden fazla dükkân faaliyet göstermektedir.

Konya’nın önemli mimari yapılarından Kapu ve Aziziye Camilerinin de Çarşı alanın içinde olması bu bölgeyi önemli kılan özellikler arasındadır. Ayrıca Mevlâna Türbesi ne yakınlığı ilgi çekme yönünde bir kazanım olmuştur.

Bedesten Çarşısı ticari faaliyetleri kadar Ahilik kültürünü devam ettirmeye çalışması ve yansıtması açısından da ayrıcalıklıdır. Çoğu dükkân sahipleri dedelerinden gelen zanaatlere sahip çıkarak yaşatmaya çalışmaktadır.

Çarşı içinde ki üretim ve ürün çeşitliliğine değinecek olursak; El işleri, antika eşyalar, çeyizlik malzemeler, kumaş satan yerler, giyim ve ayakkabı dükkânları, ev aksesuarları, hediyelik eşyalar, kuruyemiş şeker lokum gibi gıda üretim ve sunumu yapan yerler gibi geniş bir hizmet yelpazesi karşımıza çıkar. Özellikle el sanatları dükkânları ve tarihi kitapçılar (bakırcılar ve sahaflar) turizm açısından büyük ilgi odağıdır. Çarşı etrafına da ticari yönden hareketlilik kazandırmıştır. Geleneksel yemek yapan lokantalar, çay evleri gibi işletmeler ziyaretçilere hizmet vermektedir.

Bedesten Çarşısı bu kadar çeşitliliğe rağmen belli bir düzen içindedir. İş alanlarına göre bölümlerin sıralanması ahenk yaratmıştır. Bu özelliği Osmanlı Kapan usulüne uygun yapılmıştır. Dükkânlar dekor ve görüntüleri ile tarihi havayı en iyi şekilde yansıtmayı başarmaktadır.

Bedesten Çarşısı, tarihten izlerle, güler yüzlü esnafı ile kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Bedesten Çarşısı’nın sokaklarında kendinizi tarihin sayfalarında geziniyormuş hissine kaptırmanız muhtemeldir. Huzur veren mistik havası, rengârenk görüntüsü, manevi kültürün izlerini taşıyan duruşu ile konuklarını ağırlamayı beklemektedir. Güzel anılarla ayrılıp hatıralarınızda yer edecek Bedesten Çarşısı Konya ya yolu düşen güzel yürekleri sevgi dolu gözlerle beklemektedir. 

Bedesten de kapılar Besmeleyle açılır

Güler yüzlü çehreler herkes selâmlaşır

Şükredilir kazanca, bereketle anılır

Bir başkadır Konya seni yaşamak