İnsanlarla ilişki kurarız. İletişimimiz ve kurduğumuz ilişkiler çoğunlukla başkalarıyla ilgilidir. Toplum içerisinde yaşadığımız için bu durum gayet olağandır. İnsanlarla olan ilişkimiz bizler için önemli olsa da asıl önemli olan kendimizle kurduğumuz ilişkidir. Kendimizle kurduğumuz ilişki iyi olmadan başkalarıyla kurulan ilişkinin iyi olmasını bekleyemeyiz. Biz kendimize güvenmeden başkasının bize güvenmesini ya da kendimize değer vermeden bir başkasının bize değer vermesini bekleyemeyiz.

Günün koşuşturması içinde yapılacaklar öyle sıralıdır ki dönüp kendimize bakmayı unuturuz çoğu zaman. Kendimizi ve duygularımızı dinlemeyi ihmal ederiz. Kendimizi tanımayız ya da tanımaktan ve kendimizle ilişki kurmaktan korkarız.

Aynaya dönüp baktığınızda ne görüyorsunuz ve aynadaki kişi size ne söylüyor? İnsanın kendisiyle olan ilişkisi kendisine ait farkındalıktan geçer. Hepimizin hem olumlu hem de olumsuz yanları vardır. Önemli olan bu yanların farkında olmak, olumsuz yanlarımızı kabullenmek, olumlu yanlarımızı ise daha çok kullanmak mutluluğumuz ve yaşam doyumu adına önemlidir.

Kendinizi ve size ait özellikleri seviyor musunuz? Siz kendinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz?

Kendisiyle ilişkisi iyi olan insan olumsuz özelliklerinin farkındadır, kendisini eleştirir ve başkalarının eleştirilerine de açıktır. Benliğinin ve olumsuz düşüncelerinin farkındadır, daha mutludur ve yaşamdan daha çok doyum alır. Kendisiyle ilişkisi iyi olan insan kendisini affeder ve yalnızca var olduğu için bile kendisine değer verir.

Kendimize verdiğimiz değer de kendimizle ilişkimiz kapsamına girer. Kendimize verdiğimiz değer bizi yetiştiren kişiler ve yaşadığımız yerin kültürüyle yakından ilişkilidir. Ancak bu demek değildir ki insanın kendisine verdiği değer belirli ölçüdedir ve değiştirilemez. Siz kendinize ne kadar değer veriyorsunuz? Kendimizle ilişkimiz ve mutluluk konularıyla yakından ilgili olan öz saygı, öz benlik ve öz şefkat konularını gelecek haftalarda ele alacağım.

Kendinizle ilişkinizin iyi olduğu güzel bir hafta diliyorum.