Karaman Elma ağacı sayısı bakımından Türkiye’de birinci sırayı almaktadır yaklaşık 13 milyon ağaç vardır her yıl ise 180 ile 200 bin elma ağacı dikilmektedir. Üretim açısından ise ikinci sırada yaklaşık 580 bin ton elma üretilmektedir. Ve 30 bin ton civarında ihracat yapılmaktadır;

Ancak bu kadar üretim ve ihracat olmasına karşın çiftçiler elde edilen gelir açısından bu durumdan hiç memnun gözükmüyor.

Neden mi? girdi maliyetlerinin (Zirai mücadele ilaçlama, akaryakıt, elektrik, işçilik sulama, nakliye ) yaklaşık 5 dekarda dikimi yapılan bir elma bahçesinde ortalama 15 bin TL maliyet söz konusu olmaktadır.

Hava koşullarından dolayı ilkbahar soğuklarından etkilenmesi nedeniyle rekoltre ve kalite kaybının olması

Miras ve arazi intikal sorunlarından dolayı arazilerin parçalanması sonucu çiftçiler gelir kaybına uğramaktadırlar.

Çiftçiliğin ölmemesi ve daha fazla gelir elde etmesi için alternatif ürün yetiştirmek için bölge iklim koşullarına uygun olan ürünleri ve toprak  analizleri yapılarak çiftçilerimizi yönlendirmek gerekmektedir. Ova köylerimiz belki arazi büyüklüğünden dolayı yüksek gelir elde edebilirler ancak özellikle dağ köylerindeki çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönlendirip hayat standartlarını yükselterek hem köyden kente göçü önlemek hem de bölgemiz ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için projeler geliştirmeliyiz. Elma Karamanın kaderi olmamalı.

Alternatif ürünlerin başında İklim koşullarına ve toprak yapısına uygun ürünlerin başında Lavanta ,Altın otu(ölmez çiçeği güneş çiçeği)ilk akla gelmektedir. Özellikle dağ köylerimizde verimsiz 3. 4 sınıf verimsiz topraklarda yetişen can suyundan başka su ihtiyacı olmayan erozyonu önleyen tıbbi ve aromatik bitki türlerinden olup 15.20 yıl ömrü olan bir bitkidir.

Bir sonraki yazımda kökeni. Türleri ve nasıl yetiştirildiği ,faydaları hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.