Turizm tanımı genel olarak  (Devamlı yaşanan yer dışında tüketici olarak tatil dinlenme eğlenme gibi ihtiyaçların giderilmesi amacıyla yapılan seyahat ve geçici konaklama hareketleridir.

Turist ise (sürekli yerleşme amacı olmaksızın din, ailevi ilişki, sağlık eğlenme, dinlenme veya boş zamanlarını ticari olmayan nedenlerle seyahat eden insandır)günümüzde turizm hem bir bilim dalı hemde bir endüstri dalıdır.

Turizm olayının başlangıcı yazıyı, parayı, tekerleği ilk bulan ve kullanılan Sümerlere yani M.Ö 4000 yıllarına dayanmaktadır; Ancak ben burada geçmişe dönmek yerine günümüz turizminden bahsetmek istiyorum Dünya ülkeleri artık turizm gelirlerini artırmak için bilinenlerin dışında çeşitli alternatifler aramaktadır, çünkü turizm bacasız bir sanayi olduğundan gelişmiş ülkeler artık doğaya zarar veren sanayilerini gelişmekte olan ülkelere yönlendirmektedirler dünyada turizm gelirinin 2020 yılında 2 trilyon dolar olacağı tahmin edilmektedir; devletler bu pastadan en büyük payı alabilmek için kıyasıya yarış içindeler.

Dünyada insanları turistik Hareketlere yönelten sebepler şunlardır Din, Eğitim ve Kültür, Dinlenme Eğlence, İş-toplantı, Spor, Dağ Turizmi, Av Turizmi, Yayla Turizmi, Sağlık, Macera, Ziyaret, Deniz Turizmi Alışveriş turizmi gibi çeşitleri vardır. Bireylerin eğitim ve gelir düzeyindeki gelişmeler ile hızlı kentleşme, nüfus artışı ve teknolojik gelişmeler ulusal ve Uluslararası turizm hareketini geliştiren önemli unsurlardır.   

Dünyada Refah seviyesinin artmasına paralel olarak seyahate ayrılan gelirin ve ulaşım olanaklarının artması sonucu turizm en hızlı gelişen sektörlerden biridir, dünyada en çok turizm den gelir elde eden ülkeler hiç değişmemiştir. ilk üç sırada ABD, Fransa ve İspanya buna karşılık turist sayısı olarak en çok gidilen ülkeler Fransa, İspanya ve ABD‘dir Türkiye  turist sayısı bakımından dünyada 2018 yılı için  %8.4 Turizm geliri açısından %1.66 pay almaktadır Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre turist sayısı bakımından ülkemiz  6.sırada gelir açısından 15. sırada Ve 2019 yılında 51 milyon turist ziyaret etmiştir. Türkiye’ye gelen turistlerde birinci sırayı Almanya ikinci sırayı Rusya Üçüncü sırayı İngilizler, İran olarak sıralanmaktadır. Almanya genelde Akdeniz bölgesini tercih ediyor ve yaklaşık 1143 Avro harcama yapıyor İngilizlerde Muğla bölgesi 940 Avro Ruslar Antalya bölgesi ve 500 Auro harcama yapıyor. Avrupa ülkelerinde ortalama 1000 Auro harcama yaparken ülkemizde ortalama 700 Auro harcama yapıyor Buradan en büyük sorun her şey dahil sistemi ülkemize gelen turistlerin %70 bu sistemden faydalanmaktadır. bunun adı ye iç yat sistemidir  bunlar sadece sahil kentlerinin kalkınması, o bölgede olan ören ve Sit alanlarının tanıtımı yapılmaktadır.

Allah vergisi kum ve güneşten başka yukarıda sıraladığımız turizm faaliyet kollarının çeşitliliğinin bir an önce birinci önceliğimiz olması yatırımların yapılması tarihimizi kültürümüzü doğal güzelliklerimizi insanlığa sunulması gerekmektedir.  Turizm sektöründe başarılı ve gelişimin ölçüsü olarak ülkeleri ziyaret eden turistlerin sayısı değil o ülkeye sağladığı fayda, bıraktığı dövizdir.