Karaman Çevresinde Orta Çağ Bizans dönemine ait birçok höyük ve örenyeri bulunmaktadır bunlardan en önemlilerinden biride Karamanın kuzeyinde yaklaşık 35 km uzaklıkta volkanik bir dağ olan Karadağ’ın (Mahlaç Tepesi 2283 m) değişik yükseltilerinde ve vadilerinde 4.ve 9. yy arasında yapılmış bir çok kilise ,bazilika ,şapıl,manastır,mezar yapısı,sarınç,konut ve askeri yapılar bulunmaktadır. orta çağ Bizans sanatını yansıtan bu kalıntılar Derbe, Madenşehir Köyü ,Yukarı Ören ve Değle Öreni köylerinde bulunmaktadır.

Bu Örenyerleri Hristiyanlık için kutsal yerlerdir ;Kendi sınırlarımızı aşarak Uluslar arası bir kampanya düzenleyerek dünyanın her tarafından turist çekmeliyiz; Avrupa ülkelerinde çalışan karamanlıları harekete geçirerek gerekirse teşvik edilerek tanıtım yapılmalıdır.

Aktekke cami Mevlana Celalettin Rumi’nin annesi ve kardeşlerinin konaklaması için yaptırılmıştır Cami’de mevlanın yakınlarına annesi ve abisi ve diğer yakınlarına ait 21 adet sandukalı mezar bulunmaktadır)her yıl düzenlenen Şeb-i Arus dini törenleri konya da düzenlenmektedir bu törenlere entegre edilerek karamanın da ziyaret etmeleri sağlanabilinir.

Karaman halkı genellikle geleneklerine sadık ve içine kapanık bir anlayışa yaşamını sürdürmüş elindeki değerleri fazla önemsemeden yok olmasını izlemektedir. Kaç Karamanlı Karadağa çıkmıştır ören yerleri ,kültürel yerleri ziyaret etmiştir piknik amaçlı hariç karaman halkına turizmi sağlayacağı faydalar anlatılmalıdır. Karaman il kültür müdürlüğü tanıtıcı kitaplar yayımlıyor ancak bu yeterli olmuyor;Top yekün bütün kurumlarla resmi özel kimin faydası olacaksa karamanın kalkınması turizm in gelişmesi tarihiyle kültüriyle bir dünya markası alması için bir araya gelinmeli; Bu bölgede Birinci derecede önemli olarak inanç turizmi,tarih turizmi ve doğa turizmi’ne ağırlık verilmesi yerel yöneticiler atanmışlar veya seçilmişler kariyerleri açıdan kısa süreli ,en erken zamanda başarı peşinde koştukları için en az 15.20 yıl sürecek kültürel ve arkeolojik,turizmi çalışmalarından uzak durmaktadırlar ;çünkü görev süreleri bu çalışmaların bitmesini göremeden sona ermektedir hemen çalışmaya başlasalar bile yarıda kalacağı kendilerine bir getirisi ,geleceği için bir yararı olmayacağından bu işlerden uzak durmaktadırlar. Bu nedenle karamanı aşığı memleketinin geleceğini düşünen gelecek kaygısı olmayan içimizden çıkmış yerel yöneticilerin bacasız sanayi olan turizme el atmaları gerekmektedir.

Öncelikle bütün kurumlar ellerinde bulunan kültür envanterini halkın ziyaret edebileceği bir şekilde turizme açması , gün yüzüne çıkarması geleceğin gelir kaynakları arasında yer alan bacasız sanayi diye adlandırılan turizm için öncelikle karamanın kültürünü ortaya çıkaracak bir marka oluşturmak, sadece gezip görmek için yapılmaması halkın gelir edebilmesi için her yöreye has ürünlerin pazarlanabilmesi için altyapı oluşturulması ayrıca bu tür faaliyetler hem köyden büyük kentlere göçler önlenmiş olur hemde büyük kentlere hayat şartlarını kolaylaştırarak çocukların yarınlara sağlıklı bir nesil yetiştirilmesine yardımcı olur. Karamanda faaliyet gösteren ve diğer illerde faaliyette olan bütün sivil toplum örgütleri ile bu konuda kariyer yapmış hemşehrilerimiz ve profesyonel bir ekip ile çalışılması kamu kurumları ile karamanda birkaç gün sürecek bir çalıştay düzenlenmesi Turizm birçok sektörü geliştirmektedir. Konaklama sektörü,Seyahat Sektörü,Yiyecek İçecek Sektörü,Ulaştırma Sektörü,Hediyelik Eşya Sektörü,Eğlence Sektörü. gelmektedir.